"Acelasi Batran a vorbit astfel despre avva Isidor, ca atunci cand gandurile sale i-au zis: "Esti acum un mare ascet", el le-ar fi raspuns: "Sunt eu oare asemenea lui avva Antonie? Sau am ajuns eu oare desavarsit ca avva Pambo? Sau, in cele din urma, am atins eu oare starea celorlaltiParinti care sunt placuti lui Dumnezeu ? Raspunzand in acest fel, el isi ingaduia odihna, iar gandurile se retrageau de la el si fugeau. Iarasi, atunci cand dusmanii sufletului, demonii, l-au facut sa se descurajeze, spunandu-i ca, dupa tot ceea ce a facut, va fi aruncat in iad, el le raspundea:"Chiar daca sunt aruncat in iad, sunt sigur ca va voi gasi sub mine".
Avva Pimen zicea ca atunci cand un om se mustra pe sine, el va avea tarie si rabdare in orice imprejurare.
Acelasi Batran zicea ca atunci cand un om izbuteste sa inteleaga cuvantul apostolilor: "Toate sunt curate pentru cei curati", el se vede mai marsav decat oricare din fapturile lui Dumnezeu. Un frate care a auzit aceasta i-a zis:
- Cum pot sa ma consider mai marsav decat un criminal ?
Batranul i-a raspuns:
- Daca un om atinge masura acestor cuvinte, astfel incat dobandeste curatia, si vede un om savarsind o crima, el va zice: "Acesta a savarsit doar acest singur pacat, insa eu savarsesc crime zilnic".
|