View Single Post
Vechi 02.03.2012, 19:15:02
luciand luciand is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Cand cineva spune "preot", deja il numeste - numele lui este "slujitor al Lui Hristos", investit cu putere de Insusi Hristos.
Cand tu spui "persoane religioase (nu credincioase, ci doar religioase)" ..." care au comis acele acte de fariseism și habotnicie" deja le-ai pus o eticheta persoanelor, prin prisma interpretarii tale a faptelor lor, deja este o judecata.

In fata Lui Hristos la judecata, oare tot asa ii vom vorbi despre slujitorii Lui?

Si spui ca asta este "discernamant duhovnicesc" in opinia ta?!...
Așa cum am spus, exemplele pe care le-am dat sunt reale (îți vine să crezi sau nu). Iar părerea mea este că aceste exemple sunt exact o mostră de iubire”abstractă”.
Nu că mi-ar plăcea mie (sau altora) termenul, dar el desemnează acea pseudo-iubire autosuficientă, în care nu-l poți vedea pe cel în suferință de lângă tine. E starea în care te crezi îndreptățit în orice ai face, iar ceea ce te îndreptățește este tocmai viața ta „virtuoasă”, „obligațiile creștinești” pe care le îndeplinești fără greșeală, toată tipicăreala măruntă care ține de formă și eludează fondul, care ține de literă și ucide duhul.
Faptul că cineva observă aceste lucruri și le aduce în atenție la rubrica „așa nu!”, nu înseamnă că automat îl și osândește pe omul care se comportă astfel. Trebuie să discerni între faptele bune și cele rele, iar asta nu înseamnă nicidecum judecată în sensul de osândă. Exact asta spunea și Sfântul Vasile cel Mare, să alegem tot timpul nectarul din flori, adică să discernem între lucrurile bune și cele rele.
Iar despre preot (în general) ai observat bine că este un slujitor al lui Hristos și al altarului. Dar este și un slujitor al oamenilor, după cum le-a arătat Hristos ucenicilor în joia spălării picioarelor! Cel care vrea să fie mare, trebuie să se facă mic! Iar cel care se comportă ca în exemplul de mai devreme, se află în starea celui care împarte cele ale Stăpânului său, ca și cum ar fi ale sale. „În dar ați luat, în dar să dați!”
Cât despre judecată, fiecare merge cu faptele sale, iar preotul este un mijlocitor între noi și Hristos, tocmai pentru a ne feri de „abstract” în momentul mărturisirii păcatelor. Și încă ceva și închei cu vorbăria! Sacerdotul este Episcopul, preotul având doar un "mandat" limitat. Iar asta ar trebui să-i facă pe slujitorii altarelor să fie mai smeriți și să nu caute atât cinstea oamenilor aici pe pământ, riscând să piardă cinstea din Ceruri...

Last edited by luciand; 02.03.2012 at 19:22:12.
Reply With Quote