”Fata Mea insa nu vei putea s-o vezi, ca nu poate omul sa vada fata Mea si sa traiasca”.
acest verset trebuie inteles corect avind in vedere contextul -unul ce nu permite neaparat o generalizare caci este vb de o cerinta a omului de a vedea in acea clipa fata lui Dumnezeu.
pe fond Dumnezeu are dreptate iar cerinta nu era una corecta findca Dumnezeu nu are chip omenesc sau material (Dumnezeu nu e om) ci il poate avea doar daca se intrupeaza luind orice infatisare voieste.
Apoi Iisus este Dumnezeu -daca L-am vazut pe El am vazut pe Tatal iar cei care L-au vazut evident ca nu au murit
asa incit raspunsul lui Dumnezeu legat de moartea omului este unul similar celui care spune ca barza aduce copilul -necesar in lipsa altor concepte teologice la acea vreme.
apoi in ce baza s-a facut teologizarea legata de Cel vechi de zile legata de Iisus ? in baza unui citat pseudo as zice pe jumatate adevarata.
Concluzia este deci mai nuantata Iisus este totodata si Fiu si Tatal simultan.
Asa incit zugravirea lui Iisus reprezinta simultan si Tatal si Fiul
insa ramine totusi versetul din Daniel 7 care spune ca iata pe norii cerului vin "cel asemenea Fiului Omului" acre venind va fi adus in fata "Celui vechi de zile."
Dumnezeu Cel vechi de zile si Iisus la a doua venire din punct de vedere ceresc sint Una asa incit nu poate veni Unul in fata Celuilalt fiind ambii Una si omniprezenti in tot univesrul decit daca este vb de doua intrupari diferite in care Cel multasteptat Domnul Dreptatii de data asta este vioara a doua si pregateste calea lui Dumnezeu dar in alt fel probabil decit a facut Ioan Botezatorul pt Iisus.
intro situatie in care Cel vechi de zile va fi deja prezent si eventual recunoscut -de ex Domnul Savaot care va fi rege si se va lupta cu duskani sau pe care ii va invinge cu urgia -in timp ce Fiul Omului sta deoparte sa zicem si noi la dreapta Lui pina cind Dumnezeu va invinge toti dusmanii Lui.
-tema are legatura cu mult mai multe versete din VT si posibil si din NT.
alta ipostaza o avem in Apocalipsa unde avem situatia in care acel Cineva este in prezenta batrinilor si a cetei celor 144000 carecinta cintari de neinteles pt ceilalti (lucru posibil doar pe pamint nu si in rai) si in prezenta Mielului care este primul dintre cei rapiti -deci tronul fiind ca si Dumnezeu pe pamint unde au loc toate rapirile asa incit nimeni nu ia ianintea altora in privinta imparatiei sfintilor ca noua etapa (teocratie).
ceea ce eventual mai trebuie subliniat sint culorile naturale ale celor doua pietre pretioase cu care ii este asemuit chipul acelui Cineva de pe tron -si anume ele sint 3 : negru, brun si rosu.
iar deasupra are un curcubeu.
cu toate astea fondul problemei este real - nu se poate inchipui ceva necunoscut decit cel mult ca exercitiu de imagnatie -in lipsa revelatiei.
|