Doctrina petrino-papala se baeaza exclusiv pe versetul de la Matei 16: 18, pe care îl interpreteaza gresit. Daca a cest verset ar fi lipsit, doctrina papala nu ar fi aparut.
Interpetarea acestui verset de catre catolici e aberanta, ei sustinând ca Petru e un fel de supraom si super-apostol, ca Mântuitorul ar fi fondat Biserica pe Petru.
În realitate, acel verset constituie promisiunea facuta de Domnul
tuturor Apostolilor, asa cum vedem din restul Scripturii.
Marcu 8
27. Si a iesit Iisus si ucenicii Lui prin satele din preajma Cezareii lui Filip. Si pe drum intreba pe ucenicii Sai, zicandu-le: Cine zic oamenii ca sunt?
28. Ei au raspuns Lui, zicand: Unii spun ca esti Ioan Botezatorul, altii ca esti Ilie, iar altii ca esti unul din prooroci.
29. Si El i-a intrebat: Dar voi cine ziceti ca sunt Eu? Raspunzand, Petru a zis Lui: Tu esti Hristosul.
30. Si El le-a dat porunca sa nu spuna nimanui despre El.
Matei 16
13. Si venind Iisus in partile Cezareii lui Filip, ii intreba pe ucenicii Sai, zicand: Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului?
14. Iar ei au raspuns: Unii, Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci.
15. Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt?
16. Raspunzand Simon Petru a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
17. Iar Iisus, raspunzand, i-a zis: Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri.
18. Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui.
19. Si iti voi da cheile imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamant va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri.
20. Atunci a poruncit ucenicilor Lui sa nu spuna nimanui ca El este Hristosul.
Matei 18
17. Si de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserica, sa-ti fie tie ca un pagan si vames.
18. Adevarat graiesc voua: Oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer.
Luca 9
18. Si cand Se ruga El singur, erau cu El ucenicii, si i-a intrebat, zicand: Cine zic multimile ca sunt Eu?
19. Iar ei, raspunzand, au zis: Ioan Botezatorul, iar altii Ilie, iar altii ca a inviat un prooroc din cei vechi.
20. Si El le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt Eu? Iar Petru, raspunzand, a zis: Hristosul lui Dumnezeu.
21. Iar El, certandu-i, le-a poruncit sa nu spuna nimanui aceasta
Ioan 6
67. Deci a zis Iisus celor doisprezece: Nu vreti si voi sa va duceti?
68. Simon Petru I-a raspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice.
69. Si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu.
La Sinodul din Ierusalim Apostolii au fost de acord asupra faptului ca Duhul Sfânt lucrase în Petru evanghelizarea iudeilor si în Paul cea a neamurilor, s-a hotarât ca aceasta sa ramâna asa, considerându-se ca e voia lui Dumnezeu.
Galateni 2
6. Iar de cei ce sunt mai de seama - oricine ar fi fost ei candva, nu ma priveste; Dumnezeu nu cauta la fata omului, - cei mai de seama n-au adaugat nimic la Evanghelia mea,
7. Ci dimpotriva, vazand ca mie mi-a fost incredintata Evanghelia pentru cei netaiati imprejur, dupa cum lui Petru, Evanghelia pentru cei taiati imprejur,
8. Caci Cel ce a lucrat prin Petru in apostolia taierii imprejur a lucrat si prin mine la neamuri;
9. Si cunoscand harul ce mi-a fost dat mie, Iacov si Chefa si Ioan, cei socotiti a fi stalpi, mi-au dat mie si lui Barnaba dreapta spre unire cu ei, pentru ca noi sa binevestim la neamuri, iar ei la cei taiati imprejur,
Aceasta împartire nu se refera însa la etnii sau religii, pentru ca atât înainte cât si în perioada sinodului Petru convertise ne-iudei iar Paul, în prima sa calatorie misionara (înainte de sinod) cât si ulterior convertea mai ales iudeii din cetatile prin care trecea.
Hotarârea de la Ierusalim se refera la o împartire geografica: Paul avea sa converteasca zonele apusene iar Petru si grupul sau sa ramâna în zona orientului apropiat.
Functia de episcop nu era diferentiata în primele decenii ale Bisericii de cea de episcop. Roma nu a avut un episcop pâna prin 130 d.Hr.
Sf. Clement nu era episcopul Romei ci un preot iar din Epistola sa catre Corinteni se vede ca Roma, ca si Corintul nu avea un episcop, fiindca adresându-se lor el spune:
[size=1]CHAPTER 42 -- THE ORDER OF MINISTERS IN THE CHURCH.
The apostles have preached the Gospel to us from the Lord Jesus Christ; Jesus Christ [has done sol from God. Christ therefore was sent forth by God, and the apostles by Christ. Both these appointments, then, were made in an orderly way, according to the will of God. Having therefore received their orders, and being fully assured by the resurrection of our Lord Jesus Christ, and established in the word of God, with full assurance of the Holy Ghost, they went forth proclaiming that the kingdom of God was at hand. And thus preaching through countries and cities, they appointed the first-fruits [of their labours], having first proved them by the Spirit, to
be bishops and deacons of those who should afterwards believe. Nor was this any new thing, since indeed many ages before it was written concerning bishops and deacons. For thus says the Scripture a certain place, "I will appoint
their bishops s in righteousness, and their deacons in faith."
.................
CHAPTER 44 -- THE ORDINANCES OF THE APOSTLES, THAT THERE MIGHT BE NO CONTENTION RESPECTING THE PRIESTLY OFFICE.
Our apostles also knew, through our Lord Jesus Christ, and there would be strife on account of the office of the episcopate. For this reason, therefore, inasmuch as they had obtained a perfect fore-knowledge of this, they appointed those [ministers] already mentioned, and afterwards gave instructions, that when these should fall asleep, other approved men should succeed them in their ministry. We are of opinion, therefore, that those appointed by them, or afterwards by other eminent men, with the consent of the whole Church, and who have blame-lessly served the flock of Christ in a humble, peaceable, and disinterested spirit, and have for a long time possessed the good opinion of all, cannot be justly dismissed from the ministry. For our sin will not be small, if we eject from the episcopate those who have blamelessly and holily fulfilled its duties. Blessed are those presbyters who, having finished their course before now, have obtained a fruitful and perfect departure [from this world]; for they have no fear lest any one deprive them of the place now appointed them. But we see that you have removed some men of excellent behaviour from the ministry, which they fulfilled blamelessly and with honour.[/size]
http://www.earlychristianwritings.com/text/1clement-roberts.html
Vedem ca nicaieri nu spune Clement ca ar exista un reprezentant al unei biserici locale.
Primul care apare mentionat ca episcop al Romei este Anicetus. 155-165.
Irineu din Lion, în cartea "Împotriva ereziilor", inventeaza o lista de 12 episcopi (cifra simbolica) de la început pâna în timpul lui, utilizând niste legende care circulau la Roma si date reale. Al saselea episcop din lista lui este numit Sixtus (înseamna "al saselea" în latina).
Despre felul cum apareau legendele în Biserica primara vedem în cazul lui Dionisie din Corint (parerea lui se poate sa fi fost comuna printre corinteni), care a scris pe la 170 d.Hr. o Epistola catre Romani, în care spune ca Sf. Petru si Sf. Pavel au fondat si organizat biserica din Corint:
[size=1]You also by this instruction have mingled together the Romans and Corinthians who are the planting of Peter and Paul. For they both came to our Corinth and planted us, and taught alike; and alike going to Italy and teaching there, were martyred at the same time. [/size]
http://www.earlychristianwritings.com/text/dionysius.html
Confuzia lui Dionisie se datora fie interpretarii eronate a fragmentului din Epistola Întâi care Corinteni a lui Pavel:
I Corinteni 1
11. Caci, fratii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit stire ca la voi sunt certuri;
12. Si spun aceasta, ca fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
Alta sursa a confuziei (mai probabila) este interpretarea data acestui pasaj de catre Clement în Epistola sa catre Corinteni:
[size=1]CHAPTER 47 -- YOUR RECENT DISCORD IS WORSE THAN THE FORMER WHICH TOOK PLACE IN THE TIMES OF PAUL.
Take up the epistle of the blessed Apostle Paul. What did he write to you at the time when the Gospel first began to be preached? Truly, under the inspiration of the Spirit, he wrote to you concerning himself, and Cephas, and Apollos, because even then parties had been formed among you....[/size]
}n realitate, Sf. Pavel nu se refera la existenta a patru partide la Corint ci doar doua, una care se revendica a lui Pavel si una a lui Apollo>
I Corinteni 3
4. Caci, cand zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteti oameni trupesti?
5. Dar ce este Apollo? Si ce este Pavel? Slujitori prin care ati crezut voi si dupa cum i-a dat Domnul fiecaruia.
6. Eu am sadit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca.