View Single Post
Vechi 08.03.2012, 19:24:03
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Iubirea dumnezeiasca este iubirea noastra pentru Dumnezeu? Sau iubirea lui Dumnezeu pentru noi? Banuiesc ca v-ati referit la prima varianta, intrucat in mod evident orice iubire a noastra nu se va ridica la nivelul iubirii lui Dumnezeu. Parintele Arsenie Boca zicea "Iubirea lui Dumnezeu pentru un pacatos este mai mare decat iubirea sfintilor pentru Dumnezeu", nu?
Iubirea dumnezeiască e atât iubirea lui Dumnezeu pentru noi cât și a noastră pentru El, își are sursa tot în El. Diferența de care vorbești e dată de măsura la care manifestăm această iubire. Despre această iubire scrie Apostolul în Corinteni 13. E iubirea jertfelnică, iubirea care nu cere nimic pentru sine, care e doar dăruire de sine.

Iubirea romantică, însă, nu este întotdeauna așa. Este adevărat că îți dă aripi, te poate face să simți că atingi absolutul, când ești îndrăgostit te simți învăluit în lumină și începi să-i vezi și pe ceilalți în această lumină. Trăiești, în dragostea asta, dezvăluirea minunată a tainei celuilalt suflet, care ți se dăruiește pentru totdeauna și împreună cu care simți că nu mai ești singur, simți că inima nu-ți mai bate degeaba, te simți, într-un fel, viu; cum n-ai fost până atunci. Dintr-o dată viața ta capătă sens, începi să te deschizi ca o floare. Și cred că o rază de dumnezeire nu se poate să nu fie prezentă și în această iubire.

Însă imperfecțiunile noastre încep curând să-și spună cuvântul și, cu timpul, omenescul nostru căzut se amestecă tragic cu raza dumnezeiască. Atunci romantismul poate să devină o iubire egoistă, care să se dorească a fi trăită doar în doi, excluzându-i pe ceilalți, excluzând chiar și copiii, fiecare căutându-se tot mai mult pe sine în celălalt, căutând, adică, să fie el cel iubit și abia apoi, eventual, să iubească și el (sau să ofere atenție și afecțiune la schimb).

Mă tem că romantismul este (cel puțin uneori), în cele din urmă, o nesățioasă iubire de sine, care poartă la început o frumoasă mască de iubire de celălalt.

Nu cred, Doamne ferește, nici că trebuie să se ajungă la respingerea cu totul a iubirii omenești dintre îndrăgostiți. Nu cred că e bine să se ajungă la căsătorie fără îndrăgostire. Dar cred că e foarte importantă credința ambilor și curăția lor sufletească, astfel încât să aibă o disponibilitate veritabilă spre jertfa de sine, într-o încredințare și ascultare desăvârșite de Dumnezeu.
Reply With Quote