Citat:
În prealabil postat de glykys
Doi bănuți sunt ăștia: dragostea și vocea cu care i-ai vorbit lui, pe care el și le va aminti. [...]
Asta socotesc eu că e un început al vieții creștine, nu nevoia de a îndrepta lumea, nu nevoia de a-l îndrepta pe celălalt, ci, pur și simplu, dragostea și curiozitatea minunată de a-l trăi pe celălalt în noi înșine, de a-i trăi suferința lui, neliniștea, de a-l înțelege, pur și simplu. [...]
Și până la urmă murim și noi și ne aducem aminte că poate trebuia, totuși, probabil, să-L fi întrebat pe Dumnezeu! Poate o fi fost Dumnezeu, strălucind deasupra capului nostru, dar nu L-am văzut pentru că eram ocupați, tocmai atunci explicam platforma de lucru cu societatea a Bisericii! O fi fost, numaidecât o fi fost Dumnezeu!
Ieromonah Savatie Baștovoi, fragment din cartea „Curaj și libertate în ortodoxie”
|
Foarte frumos scrie părintele Savatie Baștovoi. Țin minte că mi-a plăcut tare mult cartea sa "
Dragostea care ne smintește". N-o mai am la îndemână, altfel aș fi citat puțin din ea. Mi-a plăcut în special interpretarea dialogului dintre femeia cananeeaca și Hristos, acela în care ea spune că și câinii se hrănesc cu firmiturile care cad de la masa stăpânilor. Părintele Savatie foarte frumos asemăna acel dialog cu "discursul" a doi îndrăgostiți, care vorbesc cumva codificat, într-o limbă pe care numai ei o înțeleg.