View Single Post
Vechi 12.03.2012, 22:35:53
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

wassabi

Haide sa le luam pe rand.
1. Am explicat de ce de bun simt ar fi sa stergi de la religie: Ortodox. Repet totusi. Ortodox presupune ca crezi in invataturile Bisericii. Daca cineva ar citi ceea ce crezi ti si ar lua de bun ca esti ortodox, ce ar intelege despre invataturile Bisericii?
2. Esti intolerant pentru ca nu accepti ca poate Biserica are dreptate. Daca cineva este convins de invataturile Bisericii spui ca este ingust la minte. Deci este ingust la minte pentru ca nu iti impartaseste convingerile. Asta este intoleranta. Pe aceeasi logica s-ar putea spune ca si ortodocsii sunt intoleranti. Diferenta e ca ortodocsii (facem abstractie de atidutinea mea si ne referim doar la invataturi) spun ca ceilalti gresesc, dar nu ii fac ingusti la minte pe ceilalti. Da ortodocsii spun ca acesti pentru ca au refuzat Calea merg in Iad, dar asta nu o fac decat pentru ca asta spune invatatura Bisericii. Intolerant este sa crezi ca oamenii aia, toti, cred orbeste si ca nu trec prin filtrul ratiunii invataturile. Si tocmai, e de presupus ca nu toti or fi avand IQ-ul de 70 si au citit doar Biblia, si totusi ei cred ca invataturile Bisericii sunt cele adevarare.
3. Nu exista mai ortodox. Om mai indohovnicit sau mai putin indohovnicit, da, dar mai ortodox nu. Esti ortodox daca tu crezi in invataturile Bisericii. Daca nu crezi nu esti ortodox.
4. Nu BOR, iti da "carnet de ortodox" ci credinta si marturisirea invataturilor.
5. Coruptia si starea de pacatosenie a unor clerici, nu schimba invatatura Bisericii. Ca unii ierarhi fac destule compromisuri, ca sunt "toleranti" chiar si in materie de invatatura asta nu schimba adevarul. Si da. De exemplu in Consiliile Eparhiale sunt multi oameni politici. Cei mai multi nu dau pe la Biserica. In Adunarea nationala bisericeasca sunt membrii unii care au propria lor filosofie despre crestinism. Dar asta nu schimba Biserica.
6. Ca unii se calca in picioare la moste, ca unii se roaga pentru raul altora, ca unii se roaga sa castige la loto, iar e adevarat, dar la fel ca si la punctul de mai sus, nici asta nu schimba Biserica.
Si acum ca o paranteza. Daca totusi clericii (multi dintre ei) sunt niste pacatosi, "credinciosii" multi sunt rai, pacatosi, nu se pocaiesc, cineva s-ar putea intreba (de altfel asta se si intampla) cine se mai mantuieste. Dar asta e gandire omeneasca. Nu mai omul se gandeste ca pentru ca ceva sa fie confirmat presupune existenta unei majoritati. Trebuie sa fie multi. Dar cine spune asta? De ce nu s-ar mantui 10 oameni din 7 miliarde? Pentru ca asa ar fi Dumnezeu nedrept? De ce? I-a obligat Dumnezeu sa isi aleaga drumul spre pieire? Si ca sa raspund la potentiala intrebare, bine dar nu toti au auzit Cuvantul Evangheliei propovaduit de Biserica Ortodoxa, cu ei ce se intampla? Normal ca Dumnezeu nu ii va osandi pe aceia pentru ceva ce nu au auzit. Ei vor fi judecati dupa legea morala inscrisa in inimile lor. Dar de acest alibi nu se vor putea folosi cei care au auzit totusi Cuvantul si L-au respins.
7. Reincarnarea. Nu Hristos nu vorbeste despre reincarnare, dar vorbeste despre sensul firesc al lucrurilor. Hristos, dimpotriva a spus ca nu pentru pacatele parintilor s-a nascut omul respectiv orb. Dar si daca ar fi fost asa, asta nu presupunea reincarnarea. Dar revenind la sensul firesc: omul se naste, traieste, moare, este judecat (sufletul) pentru faptele facute in acesta viata, vine Ziua Judecatii cand este judecat si se stabileste starea finala, atat in functie de faptele din viata, cat si in functie de urmarile acestora. Asta cam exclude reincarnarea.
8. Nu sunt fanatic. Da sunt foarte categoric, si da ai dreptate sunt trufas. Stiu asta si o accept. Am mai spus asta. Nu ma laud, dar nici nu ascund. Stiu ca este un pacat si un defect pe care mi-l asum. Stiu cum ar trebui sa fiu si spre sa ma "vindec". Stiu ca genul asta de "exercitiu" nu ajuta, dar.... Si revin: nu sunt fanatic pentur ca fanatismul presupune intoleranta. Nu sunt intolerant. Daca cineva are alta parere nu arunc dupa el cu pietre. Daca s-ar ajunge la atitudine violenta si intoleranta as fi primul care s-ar opune. Deci nu e chiar cum spui tu.
9. Ai dreptate, Dumnezeu nu are nevoie sa Il apar eu, nici tu. Dumnezeu nu se schimba. Dar in acelasi timp credinta trebuie aparata. Asta e o obligatie lasata de Dumnezeu. Si prin apararea credintei nu ma refer la violenta.