Citat:
În prealabil postat de DragosP
Bine dom'ne, mi-ai zis-o: sunt plin de trufie, sunt plin de falsă modestie, sunt ironic, citesc cărți din duhovnici, nu pot să te combat ci fac numai insinuări.
...am plecat să mă culc...
|
Nu ți-am zis-o în sensul că n-am avut ce face decât să ți-o zic ție, păi ce să am eu cu tine când mai ales că tu ești singurul care-mi mai ține pe aici de urât dându-mi replici... însă am fost nevoit să observ ce reiese din textul tău adresat mie fără să fiu pătimaș, căci din cuvintele tale te-am 'osândit' fiindcă am impresia că ești o slugă vicleană și leneșă... (te-ai pus bine cu cărturarii și fariseii de frica torționarilor) și deci nu am inventat sau am insinuat nedrept răstălmăcind vorbele tale ca să te umilesc sau să te rușinez sau să te mustru ci asta rezultă clar și dureros Domnului din puținul pe care l-ai scris și prin asta se poate observa că puținele cuvinte nu te ajută neapărat și nu-ți folosesc la nimic dacă ''inima ta rămâne departe de Mine''... dacă nu-ți schimbi viața, dacă nu-ți faci metanoia minții și sufletului, dacă rămâi necinstit și neclintit în împietriri scurte și unite pe la mijloc cu necuratul, pe la cinci palme.
Poți să mergi deja la culcare și nu te rețin, poți să mă abandonezi liniștit... însă dorința asta a ta, pentru mine înseamnă că te-ai și plictisit deja de discuție și asta e cea mai vicleană patimă a flecărelii care se satură mai înainte de a începe și fuge la auto-îndreptățire și rumegare spre negare în ascuns și ea se trage din îmbuibarea nesățioasă a pântecului și care te ademenește și te duce la paturile și hainele cele moi apoi unde-ți promite că o să ai vise frumoase și deșarte sau umede... pentru mândria minciunii măririi de sine care cică se odihnește în faptele ei cele foarte mari că și așa n-are cu cine discuta, că doar nu este asemenea acestui vameș eretic și prost... că doar zici că 'n-am cu cine discuta' și speri să regret plecarea ta sau să mă bucur că bine că am scăpat de tine.
Eu mă bucur dacă mă faci mereu prost și dacă insinuezi mereu că cică eu scriu prostii... că măcar pot să iert pe cineva făcând o faptă bună în taină... și dacă u pleci mă bucur că-mi ține cineva de urât.
Nu e suficient însă să-ți pui cenușă în cap la modul ironic... ci fapta asta ar fi trebuit să fie doar în inima ta și tainic să te smerești Domnului și nu oamenilor așteptând plata lor sau ca argument ca să-ți dea ei ție dreptate că te arăți lor mai ascultător... însă tu probabil ești obosit să-ți amintești și să vezi unde ai greșit... nu față de mine ci față de Dumnezeul marilor duhovnici și al cărților pe care le tot invoci deși precis nu le-ai citit cu Adevărat chiar dacă l-ei fi citit dumneata cândva, eu nu am tragere de inimă nici să mă apuc de ele deși e foarte bine a citi cărțile sfinților... dacă vrei să te oprești de la mândrie și păcătuire... însă cunoașterea nu este aia din râvna de a știi și atât căci cunoașterea aia e de la diavol... cum spunea unul din marii Duhovnici:
"Cunostinta nu e cea care e dobandita in lupta pentru cunostinta ca atare. Cunostinta aceasta e de la diavol, intrucat are ca premisa o incredere trufasa a credinciosului in puterile lui. Cunostinta de la Dumnezeu, cunostinta adevarata, e cea care vine crestinului fara sa o caute in calitate de cunostinta, ci prin straduinta dupa smerenie. De aceea cunostinta adevarata nu vine curand. Si cand vine, omul cauta sa o indeparteze de la sine 'prin mana smereniei' continuand sa se socoteasca un nestiutor." Dumitru Stăniloaie
Nu s-a socotit un mare duhovnic ci așa au scos zvonul unii din pricina mulțimii de cărți scrise de dânsul... noi însă trebuie să urmăm pe sfinți și nu pe unul sau pe altul din marii duhovnici.