Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
De ce asemănător adventiștilor? Haideți să vă dau două exemple: - În primul secol, cam toți iudeo-creștinii erau circumciși (unii încercau chiar să impună a ceastă practică și ne-iudeilor). Adventiștii nu se circumcid.
- În primul secol, cam toți iude-o creștinii sărbătoreau Paștele (deci altă "practică iudaică"). Adventișii nu sărbătoresc Paștele.
Întrebare întrebătoare: cum se raportează ortodocșii la această ultimă " practică iudaică"? Desigur nu mă refer la simbolistică, ci chiar la " practică": adică praznic (numit chiar Paște), miel, slujbă specială cu lumânări, candele, tămâiere, procesiune, etc.
|
Le iau pe rand:
1. Daca te referi la evreii care deveneau crestini e normal ca erau circumcisi, asa erau de mici, doar nu puteau sa isi lipeasca la loc! In Faptele Apostolilor deja s-a spus ca nu mai era nevoie circumcizia. Nu stiu daca cei ce pastrau si obiceiurile iudaice au continuat practica. oricum, nu am zis ca adventistii au preluat toate obiceiurile iudaice, au mai uitat cate unul. Dar daca analizezi atent observi ca fata de alte culte crestine la adventisti regasim multe obiceiuri din acestea.
2. Toti crestinii sarbatoreau Pastile, discutia a fost sa nu se serbeze odata cu cel iudaic, pentru a nu cadea in greseala pe care o faceau unii care tineau obiceiurile iudaice. Cred ca asemanatoare a fost cu problema calendarului nou, sa nu fie adoptat si de ortodocsi ca unii sa nu se ia dupa catolici si sa ajunga pe la catolici.
In rest cu ritualul asa a fost din Traditie, neoprotestantii nu au asa ceva. Nu pot citi decat ce a ramas scris, dar scrise au ramas foarte putine. Daca Biserica nu alcatuia canonul Sfintei Scripturi dupa secolul IV atunci neoprotestantii nu ar fi avut nimic, si-ar fi imaginat totul.