Citat:
În prealabil postat de mirelat
Sorry, Grigorie, dar ortodoxul de rand ma indoiesc ca are puterea de discernamant ca sa stie el cand trebuie sa asculte de ierarhi si cand nu. Asa ca, decat debandada, mai bine ascultare si pacatul sa fie al lor!
|
Mirela, eu nu ma gandeam chiar la credinciosul de rand, care nu are discernamant foarte mare. Cei care critica actualul curs ecumenist sunt insa oameni bine pregatiti teologic, care aduc argumente din tezaurul Bisericii si militeaza pentru prezervarea acestuia.
Nu sunt pentru democratie in Biserica, ci pentru respectarea valorilor. Iar in Biserica cei mai valorosi oameni sunt sfintii si cei care se straduiesc sa mearga pe urmele lor. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa aiba o pondere mare parerea oamenilor duhovnicesti, a oamenilor care stau de vorba cu Dumnezeu in rugaciune si cunosc din incercare care este voia lui Dumnezeu.Iar acestia, in mare parte, dezaproba compromisurile ecumeniste.
Ce mesaj transmite un ierarh care introduce heterodocsi in sfantul altar, impotriva canoanelor? Cel mai la indemana mesaj este acela ca acei heterodocsi au o credinta foarte apropiata de ortodoxie si ca in curand se va face unirea cu ei. Renunta ei la inovatii si erori? Nu, pentru ca nu trebuie cumva sa-i jignim cerandu-le asa ceva.
Altfel, sunt perfect de acord cu ascultarea si nimeni dintre traditionalisti nu indeamna la neascultare, ci doar la pazirea ortodoxiei.
Canonul 3 al sinodului de la Constantinopol din 879-880, tinut sub conducerea Sf. Fotie si numit de unii drept "sinodul VIII ecumenic", stabileste principiul ascultarii de ierarhie: ascultarea se face si fata de un ierarh banuit de abateri pana cand este depus de sinod, insa in cazul in care ierarhul se face vinovat de o erezie condamnata deja de Biserica, exista nu dreptul, ci datoria de a nu mai asculta de acel ierarh.
Temerea mea, pe care am expus-o de mai multe ori pe acest forum, este aceea ca incetul cu incetul se merge in directia unei supuneri a ortodoxiei fata de papalitate. Vreme de 8-9 veacuri dupa schisma din 1054, ortodoxia a rezistat atacurilor catolice. Se intampla insa ca tocmai astazi, cand superioritatea teologica a ortodoxiei este recunoscuta si in cercurile occidentale, anumiti factori de conducere ai Bisericilor ortodoxe indreapta Ortodoxia catre o inchinare inaintea Catolicismului.
Viitorul nu foarte indepartat va aduce un raspuns acestei temeri.