View Single Post
Vechi 17.03.2012, 10:20:16
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit Cea mai buna postare: N.Priceputul

"Fără să mă gândesc prea mult, poate și sub influența unor întâmplări recente, cred că unul dintre cele mai mari păcate este avortul, care este și o trădare. O trădare îngrozitoare, a unei ființe atât de mici și de neajutorate, care are atâta nevoie de ocrotirea pântecelui în care s-a zămislit și de care atârnă viața sa. E cumplit ca tocmai mama, de care pruncul are disperată nevoie ca să trăiască și care în perioada embrionară este întregul lui univers, să-l trădeze atât de grav, dându-i moartea în chinuri în locul vieții și a dragostei.

Poate că cea mai mare virtute (sau așa o văd eu, la momentul ăsta) este curajul. Pentru că fără curaj nu poți fi credincios, nu te poți încrede cu adevărat în Dumnezeu, nu poți să te lepezi de toate ale lumii și de toate ale tale ca să-ți încredințezi viața lui Hristos.

Trebuie să fii nebun pentru asta, adică să te negi pe tine însuți, să te lepezi de toate ca să te prinzi de mâna întinsă a Domnului. Iar a avea curaj nu este altceva decât a asculta îndemnul repetat al lui Hristos: „Nu vă temeți!”. Adică nu din noi vine aceasta, ci de la El. Curajul nu e nebunesc în sensul propriu al cuvântului (care ar însemna să te arunci în prăpastie fără a crede că Dumnezeu te prinde), ci e o desăvârșită încredere în Domnul.

Totuși, nu prea sunt adeptul clasamentelor. Iată că, gândindu-mă, îmi vine în minte o altă virtute și nu știu dacă pe asta nu o admir și mai mult. Deși parcă toate sunt unul și același lucru până la urmă, având aceeași sursă: dragostea și credința. Mă gândesc la jertfa de sine de care dau dovadă unii, cum ar fi cei care au toată viața grijă, cu dumnezeiască îngăduință și milă, de o persoană handicapată. Renunță, practic, la viața lor, ca să-i fie aceluia sprijin, ca și acela să poată trăi și să se bucure, atât cât poate, de viață.

Smerenia, fără îndoială, este și ea tot pe primul loc, ca să zic așa. Ea stârnește admirația cu atât mai mult cu cât sufletul celui la care o constați este mai mare. Se întâlnește la persoanele care fac mult bine, însă socotesc că n-au făcut nimic, cum sunt mamele cu mulți copii, care au trăit toată viața prin și pentru copiii lor, într-o uitare de sine aproape desăvârșită, ne-mai-având impresia că au jertfit ceva. Fac binele cu atâta naturalețe, ca pe o datorie intrinsecă, ca pe o chemare lăuntrică, simțind că n-ar putea să facă altfel.

Deci, din nou legătura, căci văd smerenia legată de dragoste. Ea se dobândește și atunci când ai milă de cel sărman, când îți asumi și împărtășești cu el starea lui de sărac și murdar, de bolnav și, poate, nebun, de disprețuit."

Multumim,D-le N.Priceputul foarte frumos si de folos!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote