View Single Post
Vechi 19.03.2012, 00:47:22
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am unele intrebari legate de Duminica Crucii. Se vorbeste f.putin de asemenea slujbe speciale si multi nu le stiu. ne-am trezit iar nepregatiti la strana si as vrea sa ma lamuresc si sa gasesc cantarile respective, sa le invatam.

1. Are aceasta sarbatoare data fixa, este legata numai de duminica, una anume? Eu nu-mi amintesc sa fi vazut aceasta slujba pana acum 2 ani, desi merg de ani multi (si in tara) la Sf.Liturghie. Eu stiu de Ziua Crucii din 14 septembrie. Azi ce se serbeaza atunci? Care este diferenta dintre cele doua sarbatori?

2. Ce fel de slujba este ceea ce se face inainte de Sf.Liturghie? La noi se face o slujba speciala in aceasta zi.

3. Ce cantari trebuie sa cante strana, in afara de "Crucii tale"? Mai exista o cantare, pe care noi inca nu o stim (o canta o colega din amintiri). Cum se cheama si unde o gasim?
Am observat ca exista mai multe versiuni (lungi scurte ale cantarii "Crucii tale"). Este asa?
1. Draga Sophia, Duminica Crucii se celebreaza in fiecare an, in a treia Duminica din Postul cel Mare. Vezi topicul "Triodul - perioada pocaintei" (la sectiunea "Pocainta"), am postat ceva in acest sens, privitor la semnificatii.

Cred ca acele cantari la care faci referire se gasesc in cartea numita "Triodul".

2. Inainte de Liturghie este Utrenia. Numai ca in cadrul utreniei, este adusa, intr-o procesiune solemna, din altar, Sfanta Cruce, pe capul preotului, timp in care se tamaiaza se canta de toti de vreo cateva ori "Mantuieste, Doamne, poporul tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau." (Noi nu avem cor, ci doar vreo doi cantareti, lumea canta in cor raspunsurile).

3. Cred ca la "Mantuieste, Doamne, poporul tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau." te referi? Dar asa se canta si pe 14 septembrie si la sfintirea agheasmei, in fiecare luna...

In loc de Trisaghion (Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare...) s-a cantat astazi:

Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim. (De trei ori)
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim.
Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim.

Oare la asta te referi cand spui de variante scurte / lungi?

Of, sper sa te fi lamurit intrucatva...

Last edited by glykys; 19.03.2012 at 00:49:33.
Reply With Quote