Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Normal, din moment ce în accepțiunea biblică sufletul este ființa umană întreagă, vie. Biblia nu ne prezintă nicăieri pe paginile ei vreo entitate conștientă care să trăiască separat de om după moarte. La fel nu găsești nicăieri să scrie că sufletul e nemuritor... Degeaba revii mereu cu aceleași prejudecăți confesionale, Scriptura nu ți le confirmă deloc!
Nu amesteca natura omului cu natura tainică a lui Dumnezeu. Nu ai să găsești răspuns satisfăcător la întrebarea "Cum de a murit Iisus dacă era Dumnezeu?".... Eu cel puțin nu am acest răspuns...
Iarăși tragi concluzii pripite pe baza unui singur text. Incontestabil, acest Magnificat este unul din imnurile cele mai sublime din toată literatura sacră, o poezie lirică de o frumusețe aleasă, vrednică de strămoșul Mariei- David. Având în vedere faptul că cântarea Mariei este poetică în formă și deoarece poezia ebraică constă esențial din repetarea aceleași idei în cuvinte diferite, pare să fie puțină valabilitate în pretenția că ar exista o distincție între „suflet” și „duh” ca entități separate și autonome ale ființei umane. În ambele enunțări Maria se referă simplu la aprecierea ei mintală, emoțională și spirituală a onoarei acordate ei ca mamă a lui Mesia. Atât și nimic mai mult. Nu putem trage concluzia pe baza unei poezii că ființa întreagă (sufletul) e totuna cu o parte componentă a ei (duhul), ori mai dezastruos: că ar fi două entități conștiente și de sine stătătoare purtând un "dialog" în interiorul carcasei trupului!
Nici nu mi s-a cerut, nici nu era necesar. Dacă "somn" este o exprimare metaforică pentru "moarte", avem deja versetele acestea. Doar nu crezi că Hristos când numește moartea un "somn" avea în vedere strict somnul ca act fiziologic din timpul nopții. E aberant să credem că mortul sforăie și se învârte în sicriu!
|
mda...nu putem trage concluii dintr-o poeziei a Mariei, dar din poeziile (psalmii) stramosului David, da. Am sa postez maine, ce spune Biblia despre Duh cat si despre suflet, daca sunt ele entitati constiente sau nu. Doamne ajuta!