Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
La fel, dacă negăm de zece ori, tot nu schimbăm adevărul istoric al păzirii sâmbetei de către primii creștini. Și nu doar primii, creștini sabatarieni au mai existat chiar și după decretul duminical al lui Constantin.
|
Primii crestini tineau sambata? Vrajeala ieftina! Pe ce te bazezi cand faci o astfel de afirmatie. Si sincer m-am plictisit sa tot aud ca Constantin a fost cel care a introdus cu forta serbarea duminicii in locul sambetei iar crestinii din acel moment, de frica, au inceput sa tina duminica. O mare minciuna. Uite aici amice cateva surse inainte de Constantin despre duminica:
- Primele mențiuni nebiblice foarte clare despre ținerea duminicii le avem deja spre sfârșitul sec. I, în Didahia, cap. 14. Acest izvor este recunoscut ca unul din sec. I și este studiat de foarte mulți critici eterodocși din lume, recunoscându-i-se autenticitatea.
- O altă mărturie despre ținerea duminicii (κυριακη ημερα), spre sfârșitul sec. I - încep. sec. II, o avem de la Ignatie al Antiohiei, ucenicul lui Ioan Evnaghelistul. Vezi Epistola către Magnezieni 9:1;
- La începutul sec. II, Pliniu cel Tânăr scrie împăratului Traian (Epistola X 96,7) despre faptul că creștinii își făceau Liturghia solemnă în "ziua soarelui / dies solis". Această expresie va fi împrumutată de acum înainte și de scriitorii creștini, cu explicații simbolico-teologice (așa cum vom vedea mai jos).
- Următoarea mărturie clară o avem la Iustin Martirul și Filosoful (sec. II). Acesta este primul scriitor creștin, care vorbește de "dies solis" ca zi de sărbătoare a creștinilor (Apologia I către împăratul păgân Marcu Aureliu). Scriitorii creștini începând cu sec. II arată foarte clar, că "Soarele" este Hristos (cf. Maleahi 4:2). Despre această legătură "soare - Hristos, Soarele dreptății" vor scrie mai amânunțit la începutul sec. III Meliton de Sardes (Despre botez, 4) și Origen (Tâlcuiri la Levitic, 9.10).
- La încep sec. II, Epistola lui Barnaba (care o vreme a fost chiar inclusă în canonul biblic - !) vorbește despre duminică care despre "ziua a opta", făcându-se trimitere la profeția lui Iezechil (43:27). Este o mărturie foarte importantă, mai ales dacă citim textul de la Iezechil: "Iar după sfârșitul acestor zile, în ziua a opta și mai departe, preoții vor înălța, pe jertfelnic, arderile de tot ale voastre și jertfele de împăcare și Eu Mă voi milostivi spre voi", zice Domnul Dumnezeu." Într-un fel, Barnaba arată că de acum înainte "ziua a opta" - duminica, va fi ziua de aducere a jertfelor lui Dumnezeu. Așa cum am văzut în mărturiile de mai sus, chiar așa se întâmpla...
- Pentru prima dată în istorie, despre duminică ca zi în care nu trebuie să se lucreze vorbește scriitorul creștin Tertulian (moare aprox. 230), vezi "De oratione", 23.