Citat:
În prealabil postat de grasu77
Numai ca aceasta denumire latina a fost data primei zile a saptamanii abia la sfarsitul secolului IV (sinodul de la Aquilea).
Cele 2 exemple ale tale erau in greaca veche, care nu duc la denumirea de duminica.
Constanrtin cel Mare a dat o lege pentru pazirea zilei soarelui ("dies solis"), cum era numita ziua intaia a saptamanii:.
Textul din "Corpus Juris Civilis", vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.:
"Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole."
Practic, asta sarbatoresti tu si astazi: ziua soarelui ("dies solis") dar cu denumirea schimbata, mai tarziu, in "dies domini" (duminica).
|
Le incurci complet, practic ai luat exact ce au spus liderii adventisti fara sa cercetezi nici macar cateva minute ca sa vezi daca e bine sa crezi orbeste ce spun altii.
Denumirea "Ziua Domnului" am aratat ca apare in Apocalipsa 1, 10. Apoi am dat citate ca pana la sf. Constantin crestinii tineau ziua intai a saptamanii dupa calendarul evreiesc.
Ceea ce scrii tu e legat de
calendarul roman, diferti de cel evreiesc. Acestia aveau alte denimiri ale zilelor, pe care le-am preluat si noi in aprte, si le-au preluat si adventistii. Si la voi este lunea, ziua lunii, etc.
Sfantul Constantin da un decret pentru imperiu in care decreteaza o zi de odihna, in ziua denumita de romani ziua soarelui. Probabil pana atunci romanii nu aveau ziua de odihna, sf. Constantin a luat asta de la crestini.
Si normal ca nu se numea "ziua Domnului" la romani, daca ei erau pagani si aveau denumirea de ziua soarelui, abia dupa oficializarea crestinismului au dat si denumirea crestina zilei romane. In tarile din vest, inclusiv in patria adventismului (SUA) se pastreaza denumirea romana, de ziua soarelui. E interesant ca explici asta, probabil explicatia este pentru cei din SUa, adaptata gresit pentru Romania.