View Single Post
  #10  
Vechi 22.03.2012, 22:11:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Facerea este ea însăși o taină asupra căreia Părinții nu s-au pus întotdeauna de acord. Și nu e explicată ci relatată sub formă narativă sumară, diacronică or noi știm că Domnul nu este prizonierul coordonatelor restrictive ale spațiului și timpului.
Din ce stiu eu nu sunt contradictii intre sfinti in privinta facerii, poate n-am citit eu tot. Conceptia unanima este ca ziua are 24 de ore,iar in fiecare zi creatia a avut loc intr-o clipita. E si normal din punct de vedere crestin sa nu avem o evolutie, ar contrazice atributele lui Dumnezeu. Creatia zilnica trebuia sa fie intr-o clipita pentru ca Dumnezeu e Atotputernic, nu are nevoie de timp pentru a face ceva. Si este perfecta, pentru ca Dumnezeu creaza totul doar perfect.
Citat:
Termenul infailibil este o invenție catolică și n-are nicio treabă cu creștinismul sinoadelor ecumenice din primul mileniu. Raportarea credinciosului la dogme este bisericească nu individuală, adică un act de credință care privește integrarea lui în trupul mistic al lui Hristos unde dogmele sunt experiate liturgic. Cercetarea dogmelor, în adevărul lor intrinsec, este un nonsens, n-are nicio persoană din lumea asta capacitatea de a verifica intelectual validitatea unei dogme.
Si noi avem infailibilitatea Bisericii si a invataturilor, dogmelor. Contestam doar faptul ca la catolici s-a transferat infailibilitatea si asupra oamenilor.
Desigur ca un crestin trebuie sa creada dogma, nu sa o explice ca taina. Eu ma refeream la aflarea lor, la informare. dar se poate si cerceta daca e adevarata fata de alte culte care sustin opusul acelei dogme. Sau daca e in acord cu celelalte dogme, cu invatatura revelata, etc.