Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Foarte interesant anunțul, Mihai. Așteptăm și noi impresii de la arădenii care vor merge, și nu numai.
Sunt curioasă care or fi fost "Procedurile divine ale Facerii lumii..." Zicea cineva pe undeva, catalin2 cred, că Dumnezeu a făcut într-o clipită (în fiecare din cele 6 zile ale Facerii) cele ce avea de făcut.
[I know, curiosity killed the cat...]
|
Acuma nici nu știu cum să mă exprim ca să nu mai lezez gustul pentru religious correctness a unora de pe-aici....
Facerea se vede doar dinspre noi diacronică, întrucât așa pricepem noi oamenii mai bine. Văzută dinspre Dumnezeu, ea nu are desfășurător în timp cosmic, așa cum toată istoria umană, în perspectivă divină, nu are trecut, prezent și viitor. Doar noi, oamenii, așteptăm ”învierea morților și viața veacului ce va să fie”, Domnul e deja acolo, în eshaton, la capătul istoriei. De aici și paradoxul timpului liturgic care suspendă această ordine a lumii, pentru a face posibilă, în taina credinței, sincronizarea noastră cu un mare praznic cum este Bunavestire.
Prin urmare, procedurile divine ale Facerii lumii pot fi descifrate (în parte) din perpectivă bisericească, adică divino-umană, fiindcă ele se reiau, cu diferențe de nenumit, la a doua Facere, cea a Bisericii. În icoană, perspectiva divină (sincronică) și perspectiva umană (diacronică) se unesc precum cele două naturi în Hristos, deschizând accesul la taine greu de priceput în alte condiții.