View Single Post
Vechi 24.03.2012, 21:05:03
alexioana92 alexioana92 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.03.2012
Implicit

Din punctul meu de vedere, ortodoxia nu poate fi definita printr-un singur cuvant/ o singura sintagma. De ce? Pai daca as spune ca ortodoxia e o religie sau e o credinta as pune-o pe acelasi plan cu orice alta religie..ar fi una dintre si cam gata. Cult? Nu, pentru ca, din nou, nu spune nimic despre esenta ortodoxiei. Si cam asa as continua si cu restul variantelor propuse.Toti acesti termeni, luati separat, nu reprezinta, din punctul meu de vedere, o definitie a ortodoxiei.

Eu cred ca ortodoxia este mai intai de toate calea de mantuire. Atentie : CALEA! Nu O cale. Alta nu mai exista.

Este un sistem sociomoral, caci intr-adevar nu putem separa normele ortodoxe( daca se pot numi asa) de principiile moralei, caci in fond, singura morala in adevaratul sens al cuvantului este cea ortodoxa, este o filosofie, caci dupa umilele (si sper corectele) mele cunostiinte filosofia isi are radacinile in ortodoxism- ca apoi filosofii au cam deraiat si a iesit altceva, e partea a doua-. Este o religie, caci insasi esenta ortodoxiei este existenta Lui Dumnezeu, Cel caruia ne inchinam cu totii; putem zice ca e si o doctrina, caci are principii, are teze fundamentale.
Ceea ce incerc sa spun in logoreea mea e ca, pentru mine, ortodoxia este in primul rand calea catre Dumnezeu si apoi, daca ar fi sa o “disec” as spune ca este si un sistem sociomoral, o religie, o filosofie, , o doctrina, dar ca aceste mini-definitii, fara prima parte, nu inseamna nimic, pentru ca nu ar deosebi singure Ortodoxia de catolicism sau budism sau mai stiu eu ce.
Reply With Quote