View Single Post
Vechi 25.03.2012, 01:23:36
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Doar daca glumesti si speri ca noi sa nu intelegm ce scrie "În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea."
Păi nu înțelegeți! În ciuda mâzgălelii din paranteză, textul original spune exact cum nu ai vrea să spună:

εν δέ τή μιά τών σαββάτων verificare

adică: "în prima [zi] dintre [două] sabate"

Iaca ce spune și versiunea ortodoxă de la 1914 (aia "păcălicioasa" pentru păcălit păcăliții):

"Iar întru una din sâmbete, adunați fiind ucenicii să frângă pâine..."

Adică oricât ați vrea să zică acolo "ziua Domnului", tot sâmbătă scrie!Prietene, n-am ce-ți face, știu e dureros, dar așa-i Cuvântul lui Dumnezeu - sabie cu două tăișuri (Evrei 4,12).

Citat:
Acum spune si tu, ar fi fost culmea sa intre si varianta corecta, altfel adventistii s-ar fi convertit la ortodoxie sau la altii.
Nu-ți fă iluzii, convertirea nu se face pe baza unui singur verset. Nu uita că în Scriptură sunt zeci și zeci de versete ce vorbesc de sâmbătă ca zi specială de închinare, pe când despre prima zi a săptămânii sunt doar 8. Apocalips 1,10 nu face parte dintre ele...

Citat:
Este singurul loc in care i se spune asa, pentru ca la Sabat i se spunea intotdeauna sabat, iar "ziua Domnului" se foloseste doar cand e vorba de ziua venirii a doua.
Tocmai pentru că sunt atâtea versete referindu-se la ziua de apoi ca fiind "ziua Domnului", explicația cea mai plauzibilă înclină spre această variantă. Mai ai un precedent biblic pentru "ziua Domnului"-duminica? NU! Deci probabilistic poate ieși din calcul... mai ales că pentru Ioan ziua de odihnă era sâmbăta. Ai vreo dovadă că se odihnea duminica?

Citat:
Imi pare rau ca nu ai inteles de prima data si acum trebuie sa repet ce am scris in acel mesaj. Atunci a fost adoptata si in imperiul roman ceea ce deja sarbatoareau crestinii. Daca iti amintesti am dat citate care se duc pana in timpul vietii Apostolilor, iar tu ai raspuns ca nu te intereseaza Traditia. Dar acele citate arata ca se serba dinainte de 386 de crestini ziua intai, ziua Domnului.
Nu interesează aici când era serbată ziua de odihnă în perioada post-apostolică, ci cum era numită până la 386: Dies Solis. Inclusiv de "sfântul" Constantin cel Mare.

Citat:
Nu stiu daca ai inteles ca Duminica este cuvantul romanesc pentru ziua Domnului, la fel cum Sambata e cuvantul romanesc pentru Sabat.
Asta am înțeles-o de pe la 6-7 anișori. Ceea ce nu înțelegi tu (eu zic că doar te faci a nu înțelege) e că Apocalipsa a fost scrisă în limba greacă, nu în limba română.