Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Tocmai ca afurisenie presupune anatema si nu doar oprirea de la impartasanie.
Si daca ne oprim la cazul mitropolitului Corneanu, canoanele spun ca ar fi trebuit caterisit. Lucru care nu s-a intamplat. Mai mult, eu nu am vazut ca acesta sa fi declarat ca a gresit (poate ca exista o astfel de declaratie, dar eu nu am vazut) si totusi BOR a luat decizia de a nu face nimic.
La fel in cazul simoniei demonstrate pentru IPS Teodosie. Practica este des intalnitat. Dar la el este demonstrata.
|
Exista trei sanctiuni, afurisenie, blestem si anatema. Afurisenia e cea mai usoara:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rea-81867.html
Nu stiu daca in cazul IPS Teodosie a fost simonie, gresesc, sunt sigur ca nu a fost simonie, el fiind calugar fara posesiuni materiale.
In alte cazuri, de exemplu IPS Corneanu ierarhii procedeaza cu grija, pentru a nu se produce schisme. IPS Corneanu a spus in cadrul Sinodului ca a gresit, de aceea a fost iertat, ca dupa aceea a spus ca nu a gresit era de asteptat avand in vedere trecutul sau.
Intrebarea era cum trebuie procedat, eu cred ce spune Mantuitorul, ca niciodata Biserica nu va fi daramata si nu trebuie sa ne facem griji. Sa avem grija sa facem noi ce trebuie pentru mantuirea noastra si putem sa marturisim si adevarul. Eu asa cred.