Citat:
În prealabil postat de Gherardus
E inuman in Ortodoxie si in Catolicismul actual, cum un altul e mai mare prin titulatura peste celalt. Nu exista Episcop mai mare peste alt Episcop in vreun fel spiritual sau preotesc. Cand titulaturile cele de mai sus vor fi absolut eliminate!!!
Iar Papa sau Patriarhul Constantinopolului sa fie "Primus Inter Pares" respectati Doar. Fara a le umfla conturile. Atunci cand un Episcop nu va da socoteala unui Arhi sau Mitropolit sau Patriarh. Cand doar Episcopul in teritoriul lui va fi Seful si mai mare peste el va fi doar capul Hristos. Episcopii slujind impreuna lui Hristos in unitate fara insa a supune pe Episcopi altora... care se cred mai mari, pt a controla administratia... s.a.m.d.
Adica o unitate in credinta nu supunand clerul in forma piramidala, cea ce azi e.
Episcop, Preot si Diacon.
O forma simpla, adevarata si drepta!
Cred ca am fost destul de clar. Amin.
|
Trebuie sa te felicit, desi esti catolic ai intuit adevarul. Asa este cum spui, nu exista decat episcop, preot si diacon. Probabil nu stii dar in ortodoxie si in Biserica din primul mileniu asa si era, functiile de patriarh si mitropolit sau arhiepisop sunt doar administrative, din punct de vedere spiritual sunt tot episcopi, avand si o episcopie. Toti patriarhii si mitropolitii au titulatura de episcopi, doar din punct de vedere adminustrativ au si o functie suplimentara. La fel si preotii pot fi preot parho sau protopop, care sunt doar functii administrative, respectivii fiind tot preoti.
In schimb in catolicism nu e asa, papa este o functie superioara episcopilor nu numai din punct de vedere administrativ. In catolicismul de dupa Scisma din 1054 sunt patru ordine clericale, nu trei: papa, episcop, preot si diacon. De aceea ortodocsii s-au impotrivit si atunci si acum acestei inventii.
Nu e intotdeauna corect cu orgoliile legate de functii, ma refer la ortodoxie. Din ce imi amintesc in perioada interbelica Bisericii greco-catolice i s-a propus reunirea cu Biserica ortodoxa, iar conducatorul ei urma sa fie numit patriarh. Dar nu s-a mai ajuns, a venit si razboiul, iar apoi comunistii au desfiintat cultul greco-catolic.