Citat:
În prealabil postat de delia31
Imi amintesc ca am mai discutat si cu tine si despre tema asta, insa cum vad ca repetati somnambulic aceleasi argumente fara sa va apropiati macar de intelesul mistic al zilei de odihna, mai spun si eu o data ca expresia „a intra in odihna lui Dumnezeu„ are o incarcatura cu totul speciala.
|
Da, însă-mi amintesc și eu că am spus: spiritualizarea poruncii a IV-a nu presupune lepădarea literei ei. Sau nu poți trăi spiritul poruncii înlocuind litera ei: ar ieși un haos, ori în cel mai bun caz o cacofonie.
Citat:
V-am mai propus si alta data un simplu exercitiu de imaginatie pe care il reiterez iarasi:
Daca ai fi trait in secolul 1 al erei crestine, (sa zicem undeva pe teritoriul Greciei de azi, fiind un crestin provenit dintre neevrei, deci fara sa stii nimic despre legea mozaica, Iosua, sabat. s.a), inainte sa fi fost consemnat in scris vreun canon biblic al crestinilor, inainte deci sa fi existat vreo Scriptura crestina, falsificata sau nefalsificata, tu cum ai fi inteles lucrarea lui Hristos transmisa prin viu grai in interiorul ecclesiei?
|
O, dar e evident! Apostolii transmiteau fidel mesajul lui Hristos, mai bine decât în scris; și apoi (nu știu dacă e un defect o ri o calitate) eu pun întrebări și nu mă las până ce nu primesc răspunsul. Plus că aveam la dispoziție (ori de împrumut) sulurile Vechiului Testament în greacă. Alea care de regulă sunt azvârlite cât colo de unii creștini când vine vorba de sabat!
Citat:
Sesizezi vreo paralela intre facerea lumii si refacerea lumii?
|
Absolut! Când Hristos a terminat Creația a spus că s-a sfârșit (acesta e unul din sensurile verbului
Shabbath), că toate sunt bune și S-a odihnit. Când Hristos a terminat Re-Creația a strigat pe cruce "s-a sfârșit" și din momentul acela (nu la întâmplare seara aceea de Paște a căzut într-o zi de vineri) a intrat în odihna mormântului. Începuse sabatul...
Citat:
tot asa, in lucrarea Lui de refacere a lumii, Dumnezeu Se odihneste de abia dupa ce si-a terminat treaba, adica Duminica
|
Fals! De două ori fals! O dată, pentru că Învierea a avut loc în ziua întâia a săptămânii (o spun chiar evangheliștii, nu puteți nega); și a doua oară pentru că la Înviere nu se termină treaba, ci continuă! Hristos Își începe lucrarea de Mare Preot Mijlocitor al neamului omenesc. Apoi de Judecător...El nu mai are "stare" până nu face tot posibilul spre a ne vedea în Împărăția Sa. Din păcate, dogmele omenești au făcut harcea-parcea doctrina aceasta biblică și apostolică: ele au instaurat preoți mimi, odihnă falsă, ridicare la Cer fără judecată și fără Parusie și multe altele...
Citat:
La Refacerea firii umane stricate, partea cea mai grea a avut-o de facut in iad incepand cu ziua de vineri si cu acea zi de sambata, cand a simtit si „gustat” El Insusi chinurile iadului in locul fiecaruia dintre noi.
|
Iarăși Fals! Chinurile Iadului le-a îndurat pe cruce, nu în mormânt. Chinuri datorate nu cuielor, ci datorate păcatelor mele. Acolo pe cruce a fost Iadul [Lui] despărțirii de Dumnezeu, adică moartea a doua!
Citat:
Fiecare Duminica in Liturghie e cate o „meta-clipa” care ne apropie de ziua
a 8-a din meta-timpul vesniciei, zi, care va fi deplina doar dincolo.
|
Găselnița aceasta e demnă de arhi-amăgitorul neamului omenesc. Are și el "săptămâna" lui... de opt zile!