Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra
Am primit anul trecut un Acatist al Maicii Domnului, pe care vi-l impartasesc. Este tiparit cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului.
O scurta istorioara:
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra
Se afla in incinta manastirii de maici “Sf. Mare Mucenic Gheorghe”” din eparhia Cernigovului, la 7 km de Kozelet.
A fost daruita manastirii in anul 1997 de catre Parintele Heruvim din Cernigov.
Prima minune facuta de icoana a fost imbunatatirea vietii manastiresti, acordul unui preot de a sluji la manastire, sosirea unor surori-cantarete la liros, inceputul lucrarilor de constructive.
Iata ce i-a marturisit maicii starete, egumenei Pelaghia, despre aceasta sfintenie Parintele Heruvim: ””Icoana a fost zugravita de maicile Manastirii Leusinski cu binecuvantarea scumpului parinte Ioan din Kronstadt in anul 1894. Insusi parintele Ioan a sfintit-o si s-a rugat in fata ei, numind-o “”Mantuitoarea Rusiei””. Mai tarziu (1897), cu icoana “”Eu sunt ci viu si nimeni impotriva voastra””, parintele Ioan l-a binecuvantat pentru rugaciune si nevointa duhovniceasca pe mireanul, iar ulterior ieroschimonahul Serafim (din Vārița), spunandu-i:”Vei fi schimnic al Lavrei Alexandr Nevski. Roaga-te pentru mantuirea Rusiei inaintea acestei icoane.” Si i-a poruncit sa repete nevointa Cuviosului Serafim din Sarov: sa se roage Imparatesei cerului ca Domnul sa trimita pace tarii.
Dupa inchiderea Lavrei parintele ieroschimonah Serafim si-a luat binecuvantare de la episcopul Grigorie (ulterior Mitropolit al Sankt-Petersburgului) sa plece la tratament la Varita, intrebandu-l cum sa procedeze cu icoana. Episcopul Grigorie i-a raspuns: ”Daca ati primit-o ca binecuvantare de la un sfant, atunci trebuie s-o pastrati”.
Ieroschimonahul din Varita Serafim, in anul 1937, s-a rugat in fata acestei icoane o mie de zile sii nopti, cerand de la Imparateasa Cerului ca Domnul sa trimita pace Rusiei. Nenumarate minuni se aratau de la icoana Maicii Domnului.
Odata, o familie- sotul cu sotia impreuna cu copilul bolnav- a venit la Sankt-Petersburg sa se roage pentru sanatatea copilului, insa cand au intrat la parintele Serafim, copilul era deja mort. Parintii plangeau si il rugau sa le ajute. Sfintia sa a inaltat rugaciuni catre Maica Domnului si copilul a inviat. Vestea despre acest caz s-a raspandit pretutindeni, iar slava icoanei crestea. Autoritatile au hotarat sa expropieze icoana.
In acest timp la p. Serafim a venit Lidia- fiica sa duhovniceasca. El a trimis-o in calugarie cu numele Varsonufia si i-a incredintat icoana spre pastrare.
“Intrebandu-l pe parintele Serafim,-povesteste maica varsonufia,-ce sa fac cu icoana cand va fi sa mor, el mi-a raspuns: Nu te ingrijora, o vei da lui Heruvim. Icoana se va afla la manastire. Ea va apartine Sfantului Mare Mucenic si purtator de Biruinta Gheorghe .
Dup ace in 19632 icoan Maicii Domnului “Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra” a fost adusa in Ucraina, inaintea ei, parca primind stafeta rugaciunii, se roaga 1000 de nopti schiegumena Alexandra, care cu putin timp ianinte de moartea sa (+1978) a auzit de la icoana Imparatesei Cerurilor despre sfarsitul sau in Ziua Ingerului pazitor.
Acatistul s-a scris intr-un mod minunat. Maica stareta Pelaghia nu a gasit pe nimeni pentru acest lucru si intr-o zi, pe neasteptate, in gand i s-au aranjat un sir de cuvinte- ea le-a scris. Asa a aparut primul condac. “poate va iesi icosul” s-a gandit si imediat a notat si icosul. Si astfel, rand pe rand, s-a compus jumattate de acatist de parca era dictat de sus.
La un moment dat maica s-a indoit si calauzirea cereasca a disparut. Pana la urma a reusit totusi sa finiseze Acatistul.
Stapanul Antonie, Mitropolitul de Cernigovu si Nejinsk a binecuvantat ca Acatistul sa fie citit in fata Sfintei Icoane. Primul altar din lume cyu acest hram este altarul din stanga al Bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe. Icoana se sarbatoreste in ziua Laudei Maicii Domnului.
Icoana “Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra” exista maui mult de o suta de ani, insa putini sunt cei ce o c unosc. A batut ceasul si ea ni s-a descoperit anume acum cand lumea se afla pe muchia prapastiei, cand e bantuita de razboaie, cataclisme, boli incurabile, cand se introduce pretutindeni inspaimantatoarele coduri, -anume in acest ceas Imparateasa Cerurilor ni s-a infatisat in chipul Mangaierii si intaririi: ”Nu te teme, turma mica! Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra”.
continuare
Last edited by Adriana Cluj; 28.03.2012 at 22:58:19.
|