mi s-a descretit fruntea cu anumite superstitii. Niic macar nu auzisem de ele. MAi ales cele cu femeia gravida:)
Si cand ma gandesc ca sunt atatia care le practica...
O chestie care mi-a lasat un gusta amar au fost superstitile de dupa botez, le citisem pe un site. Dar si aici faza cea mai tare au fost ingredientele pe care trebuiesa le pui in baia bebelusului, traditionala baie de dupa botez
Ce se pune in apa la baita de mir?
• petale de trandafir, flori de tei
• uleiuri frumos mirositoare
• un ban de aur sau de argint
• un fulg, sa fie usor ca fulgul
• un strop de miere sau de zahar sa fie dulci
• orez pentru bogatie, grau sa fie cinstit
• o verigheta sfintita
• oua sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi)
• ulei de la biserica
• banuti sterilizati inainte
• ardei iute
• lapte dulce
• busuioc ca sa fie frumos copilul
• marar sa fie placut ca mararul in bucate
• menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos
• maciulii de mac ca sa doarma bine
• seminte de canepa ca sa creasca iute
• apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta
• seminte
• sare
• grau sa fie cinstit
• parfum
Cand ma gandesc ca unii oameni chiar isi spala copii in apa asta miraculoasa....ciudatenia e ca si oameni cu scoala, nu doar omul simplu de la tara. Ce sa mai zic?
alte obiceiuri:
Obiceiuri
• La biserica copilul vine imbracat in hainute de la parintii lui sau daca are moasa, in hainutele luate de moasa.
• Nasa trebuie sa sarute finul/fina inainte de botez ca sa aiba gropite.
• Sub cadita se pun carti ca sa fie copilul "studios".
• La sfarsitul baitei se da dupa urechiuse, la subrat, pe picioruse cu un betisor cu un strop de parfum - ca sa miroasa bine.
• Nu trebuie sa schimbi copilul de haine pana a doua zi dupa botez si nu ai voie sa-l pupi tot pana a doua zi.
• Nasa cand il aduce pe copil acasa de la botez, la pragul casei il va da mamei dupa ce intinte bratele cu copilul de trei ori peste prag si zice tot de trei ori "ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin".
• Apa de la baita de a doua zi cu tot ce este in ea se duce undeva afara si se pune la radacina unui singur pom sau a unei singure plante, sa fie un loc cat de cat curat si cat mai retras.
Imi povestea tata, ca atunci cand eram mica noi stateam la etajul 1. Si dupa fiecare baita mama il trimitea cu vanita cu apa sa o arunce la un pom. Dar ce or face oamenii care stau la 4 si nu au lift?