Citat:
În prealabil postat de Saurian
Nimeni n-are curajul?! Inseamna ca-i naspa chestia!:angry:
|
Nu cred ca e vorba de curaj, ci de cunoasterea insuficienta a disputelor de care amintesti. Nu-ti poti da cu parerea despre lucruri de care stii doar "din auzite".
Modele duhovnicesti vor fi insa tot timpul, cat va exista Biserica lui Hristos, numai sa stim noi sa le vedem...
Sincer, pe mine ma intereseaza mai mult invataturile parintelui Arsenie Boca, de exemplu, sau ale parintelui Cleopa (sau ale cui vrei tu, dintre marii duhovnici), si viata de nevointa pe care au dus-o, decat certurile si acuzatiile care li s-au adus. Niciodata viata unui crestin adevarat nu a fost usoara, si sunt cazuri celebre in care mari ierarhi, mari duhovnici au suferit prigoniri din partea celor de-o credinta cu ei (exemplul care imi vine in minte este cel al Sf. Nectarie din Eghina). Lipsindu-mi insa darul discernamantului, ma abtin in a lua partea unuia sau a altuia, pt. ca foarte usor poti aluneca in judecarea aproapelui, in sminteala etc.
Cat despre "neo-pelagianism", nici eu n-am auzit (am cautat pe net si nu m-am lamurit deloc), dar ma interesez (poate stie chiar cineva de pe forum).:)
Doamne ajuta!