Sau poate ne miram de lipsa de educatie a tinerilor din ziua de astazi. Una e cand vb cu un prieten si alta e cand vorbesti cu o doamna,care ti-ar putea fi mama;sau cu batranii. Eu nici acum nu-mi permit sa le zic bunicilor mei Buna sau Salut. Le zis Sarut-mana. "Servus" nu folosesc, eu vorbesc romaneste,nu nemteste.
Are dreptate Zaharia cand spune ca maghiarii nu se obosesc sa invete romana, mai ales in judetele Harghita si Covasna, unde sunt si romani. E aiurea sa te duci in anumite judete,la tine in tara si sa nu se vorbeasca limba ta, sa trebuiasca sa folosesti o limba straina ca sa te intelegi cu oamenii de acolo. E si mai urat cand romanii din acele judete nu stiu propria limba si mai sunt si dati la o parte.{e vorba de unele sate} Insa este putin de inteles, avand in vedere ca timp de 1000 de ani s-a incercat o maghiarizare a romanilor, mai mult fortata. Dar e si rusine, ca tu, roman fiind, sa nu stii romana si traditiile tale. Nu e batut in cuie sa folosesti Servus si alte cuvinte nemtesti sau maghiare daca esti din Ardeal. Personal, nu suport cuvantul Servus. Forma de salut in sine, "Servus", nu este romaneasca, deci nici ardeleneasca, ci este germana,luata de romani de la nemti-nu maghiara-, folosita si de ardeleni. La origine însă, această expresie era menită să dea glas unei diferențe deosebite a celui ce o folosea pentru acela căruia îi era adresată și, din acest punct de vedere, își găsește locul între alte cuvinte românești referitoare la salut.
Nu inteleg de ce se asteapta ca ardelenii sa foloseasca cuvintele de salut ale ungurilor/sasilor. E absurd. Jos palaria ptr.ardelenii care au ramas ardeleni. Din cate stiu eu, astfel de ardeleni sunt motii, din Muntii Apuseni, unde ungurii nu au prea avut acces in satele lor, si astfel traditia romaneasca a rezistat. Au fost stalpul ardelenesc de rezistenta. Nu degeaba se zice despre ei ca sunt urmasii directi ai geto-dacilor. Au mai fost cateva sate,comune in Ardeal unde nu au fost prea multi unguri/sasi si inca se pastreaza traditia ardeleneasca. Clujul insa este plin de unguri. Sunt chiar mai multi decat la mine, in Brasov.
Daca acest "Buna" sau "Servus" se foloseste de catre tineri cand saluta pe toata lumea, inclusiv oamenii in varsta si strainii, e urat rau. De unde a aparut acest curent? Nu cred ca este o problema care sa afecteze strict Ardealul, ci care afecteaza toata natia romaneasca. Chit ca esti ardelean, moldovean, oltean, muntean politetea nu este normala, ci obligatiorie. Probabil acum, cei 7 ani de acasa, politetea sunt de moda veche; toti trebuie sa fie "cul" si in "trend" cu ce vad ei la TV si in reviste de 2 bani.
{SÉRVUS interj. (Reg.) Formulă familiară de salut. – Din germ. Servus.
SÉRVUS interj. Formulă amicală de salut; sluga dumitale! [< germ. Servus, cf. lat. servus – sclav].
Cuvântul provine din latinescul servus, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latinești ego sum servus tuus (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”).}
|