03.04.2012, 14:28:49
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de DragosP
Vorbim doar de dragul de a vorbi? Sau mai încercăm să ne și înțelegem? Până acum, în "afacerea" asta, eu nu văd decât că unii vor face profit gras, alții vor plăti cel puțin la fel (că deh, suntem în UE), o să avem "independența gazeiferă", toate fără nici un studiu de impact, alea-alea, știi tu, minimul praf în ochi. În condițiile în care prin alte părți gazul de "șest" e lăsat acolo unde l-a pus Domnul.
|
Studiile de impact se fac la solicitarea unui beneficiar care le plateste. Abia dupa ce primesti licenta de prospectare, incepi sa masori, sa cartografiezi, sa faci studii de impact si de risc, nu in lipsa ei. Ar fi bine ca unii sa inteleaga asta. In urma concluziilor prospectarii, poti primi licenta de explorare, cand calculezi efectiv ce e acolo, iar la urma soliciti licenta de exploatare, daca e cazul. Poti foarte bine sa-ti iei “teapa”, sa investesti cateva milioane in analize si explorare (investitia e destul de costisitoare) si sa ajungi la concluzia din Polonia, ca din acele resurse nu poti extrage gaz, toata tevatura fiind un mare "fas". Multe investitii din Romania nu sunt o prioritate, s-au facut, desi multi n-am fost de acord. In functie de cat de vocala e societatea civila si cum va stii sa profite de anul electoral, cand politicienii sunt mai "atenti" la doleantele oamenilor, se va putea bloca si acest demers de valorificare a resurselor neconventionale inca din faza incipienta.
Si ca sa inchei, caci nu mai intervin asupra subiectului, eu i-as bloca pe investitorii americani de la inceput, daca se considera ca metoda lor de exploatare folosita si in alte locatii nu prezinta siguranta. Nu e cinstit nici fata de ei sa ii lasi sa investeasca cateva milioane de dolari in prospectare si explorare, ca dupa sa le zici ca nu le dai voie sa exploateze resursele pe care le descopera. E ca si cum ne-am folosi de ei pentru ceea ce ar fi trebuit sa faca Statul. Nu are niciun sens sa investeasca in faza premergatoare exploatarii, daca nu vor putea exploata.
Last edited by ioanna; 03.04.2012 at 15:27:51.
|