Chemarea care ustură
Mai tare și mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume. Necazurile vieții insă, iau pe oameni mai aspru dintr-o altă parte, silindu-i să-L caute pe Dumnezeu. Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greșelilor noastre, urmare pe care ingăduie Dumnezeu s-o gustăm spre ințelepțirea noastră.
Am mai putea adăuga că, greșind omul cu toată voia sa, intră sub altă stăpanire unde i se fură și-și pierde multe insușiri sufletești – și de cele mai multe ori libertatea conștiinței - bunuri fără de care se simte in multe chinuri. Prețuiești un lucru cand nu-l mai ai.
Sunt două feluri de necazuri. Necazurile pentru păcate și necazurile pentru Evanghelie. Aci vorbim numai despre necazurile vieții de pe urma păcatelor, și care, prin usturimea lor, au darul să fie crezute de cel ce trece prin ele. Iar omului care vrea să iasă din ele nu-i rămane altă cale, decat să-și indrepte purtările după voia lui Dumnezeu. Deci “cand iți va veni vreo incercare pe neașteptate nu invinovăți pe cel prin care ți-a venit, ci intreabă-te pentru ce a venit? Si vei afla răspuns. Deoarece fie prin acela, fie prin altul trebuie să bei amărăciunea judecății lui Dumnezeu” [Sf. Maxim Mărturisitorul].
Pe pricina suferinței iată un schimb de cuvinte intre Dumnezeu și om:
Omul se roagă de Dumnezeu să-l scape de necazuri și Dumnezeu se roagă de om să-și schimbe purtările. Socotiți acum, care de cine să asculte mai intai?
Chemarea aceasta mai aspră o face droaia de necazuri și nenorociri, stramtorări și năpaste, vrajbe intre oameni, bătaie intre părinți și copii, războaie și vărsare de sange, pagube, beteșuguri, seceta și foametea, și tot felul de pustiiri, ce nu s-au mai pomenit: toate, urmări și plată indesată pentru purtare și pentru lipsa de minte, că oamenii nu vor să ințeleagă la ce imblăteală de necazuri ii duce iubirea de păcate.
Iar precum că necazurile vieții sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu cand s-au scris acestea, dar răman mereu dovada că noi silim pe Dumnezeu să ne bată:Levitic 26:
3.Dacă veți umbla după legile Mele și de veți păzi poruncile Mele și le veți implini,
4.Vă voi da ploaie la vreme, pămantul iși va da roadele sale și pomii roadele lor.
5.Treieratul vostru va ajunge pană la culesul viilor, culesul viilor va ajunge pană la semănat; veți manca painea voastră cu mulțumire și veți trăi in pămantul vostru fară primejdie.
6.Voi trimite pace pe pămantul vostru și nimeni nu vă va tulbura; voi alunga fiarele rele din pămantul vostru și sabia nu va trece prin pămantul vostru.
7.Veți alunga pe vrăjmașii voștri și vor cădea uciși inaintea voastră.
8.Cinci din voi vor birui o sută, și o sută din voi vor prigoni zece mii, și vor cădea vrăjmașii voștri de sabie inaintea voastră.
9.Căuta-voi spre voi și vă voi binecuvanta; roditori vă voi face, vă voi inmulți și voi fi statornic in legămantul Meu cu voi.
10.Veți manca roadele vechi de anii trecuți și veți da la o parte pe cele vechi, pentru a face loc celor noi.
11.Voi așeza locașul Meu in mijlocul vostru și sufletul Meu nu se va scarbi de voi.
12.Voi umbla printre voi, voi fi Dumnezeul vostru și voi veți fi poporul Meu.
13.Iar dacă nu Mă veți asculta și nu veți implini aceste porunci ale Mele;
14.De veți disprețui așezămintele Mele și de se va scarbi sufletul vostru de legile Mele, așa incat să nu impliniți toate poruncile Mele, călcand legămantul Meu,
15.Atunci și Eu am să Mă port cu voi așa: voi trimite asupra voastră groaza, lungoarea,
frigurile,de care vi se vor secătui ochii și vi se va istovi sufletul. Veți semăna semințele voastre in zadar și vrăjmașii voștri vi le vor manca.
16.Indrepta-voi fața Mea asupra voastră și veți cădea inaintea vrăjmașilor voștri; ei vor domni peste voi și veți fugi, cand nimeni nu vă va prigoni.
17.Dacă nici după toate acestea nu Mă veți asculta, atunci inșeptit voi mări pedeapsa pentru păcatele voastre.
19.Voi frange indărătnicia voastră cea mandră și cerul vostru il voi face ca fierul, iar pămantul vostru ca arama.
20.In zadar vă veți cheltui puterile voastre că pămantul vostru nu-și va da roadele sale, nici pomii din țara voastră nu-și vor da poamele lor.
21.Dacă insă, și după toate acestea, veți umbla impotriva Mea și nu veți vrea să Mă ascultați, atunci inșeptit voi adăuga lovituri pentru păcatele voastre.
22.Voi trimite fiarele campului asupra voastră, care vă vor lipsi de copii; vor prăpădi vitele voastre, și pe voi așa vă voi impuțina, incat se vor pustii drumurile voastre.
23.Și dacă nici după acestea nu vă veți indrepta, ci vă veți purta impotriva Mea,
24.Atunci și Eu voi veni cu urgie asupra voastră și vă voi lovi și Eu inșeptit pentru păcatele voastre:
25.Voi aduce asupra voastră sabie răzbunătoare ca să răzbune legămantul Meu. Iar dacă vă veți ascunde in orașele voastre, voi trimite molimă asupra voastră și veți fi dați in mainile vrăjmașului.
26.Painea care intărește o voi lua de la voi; zece femei vor coace paine pentru voi intr-un cuptor, și vor da painea voastră cu cantarul, și veți manca și nu vă veți sătura.
27.Dacă insă nici după acestea nu Mă veți asculta și veți călca impotriva Mea,
28.Atunci și Eu cu urgie voi veni asupra voastră și vă voi pedepsi inșeptit pentru păcatele voastre:
29.Veți manca carne de om: trupurile feciorilor și fetelor voastre veți manca.
30.Dărama-voi inălțimile voastre și voi strica stalpii voștri și voi imprăștia orașele voastre sub dăramăturile idolilor voștri, și se va scarbi sufletul Meu de voi.
31.Orașele voastre le voi preface in ruină, voi pustii locașurile voastre cele sfinte, și nu voi mirosi mireasma jertfelor voastre.
32.Pustii-voi pămantul vostru, cat să se mire de el vrăjmașii voștri, care se vor așeza intransul;
33.Iar pe voi vă voi risipi printre popoare; in urma voastră imi voi ridica sabia, și vă fi pămantul vostru pustiu și orașele voastre dăramate.
34.Celor ce vor rămane din voi le voi trimite in inimi frica in pămanturile vrăjmașilor lor, pană și freamătul frunzei ce se clatină il va pune pe fugă, și vor fugi ca de sabie, cand nimeni nu-i va prigoni.
35.Se vor călca unul pe altul, ca cei ce fug de sabie, cand nimeni nu-i va urmări, și nu veți avea putere să vă impotriviți vrăjmașilor voștri.
36.Veți pieri printre popoare și vă va inghiți pămantul vrăjmașilor voștri.
37.Iar cei ce vor rămane din voi se vor usca pentru păcatele lor in pămanturile vrăjmașilor voștri și se vor usca și pentru păcatele părinților lor.
38.Atunci iși vor mărturisi fărădelegile lor și fărădelegile părinților lor, cum au săvarșit ei nelegiuiri impotriva Mea și au mers impotriva Mea,
39.Pentru care și Eu am venit cu urgie asupra lor și i-am dus in pămantul vrăjmașilor lor; atunci se va supune inima lor cea netăiată imprejur și atunci se vor căi ei pentru nelegiuirile lor.
40.(Atunci) Și Eu imi voi aduce aminte de legămantul Meu cu părinții lor, și de pămant imi voi aduce aminte.
In loc de orice altă talcuire, spunem că vremea noastră le vede cu ochii pe toate acestea și oamenii tot nu se indreaptă. E o mare durere că poporul nu pricepe, iar păstorii nu le citesc măcar Scriptura, ca să nu greșească, invrăjbindu-se cu dreptatea dumnezeiască. Nu e chip de-a scăpa de pedeapsă, luptandu-te cu ea, ci numai și numai cu schimbarea vieții.
|