Cand nu mai răspund oamenii la chemarea dragostei lui Dumnezeu, dau de asprimea dreptății Sale, cand, spre pedepsirea răutății, ingăduie războaiele.Atunci viața oricui se află in primejdie de moarte, și a celor de acasă și a celor de pe fronturi.
Să cercetăm, intre marginile fagăduite, pricina aceasta, a războaielor, care pe mulți ii spală de fărădelegi in șiroaie de lacrimi. Luăm ca gand de ajutor in darea răspunsului voința lui Dumnezeu, care urmărește
ca toți oamenii să se mantuiască și la cunoștința adevărului să vie. Drept aceea, Dumnezeu, cel milostiv intru dreptăți, pe cei nebăgători in seamă sau potrivnici – dar totuși oameni cumsecade – abia cu ajutorul primejdiei ii induplecă să vrea și ei ce vrea Dumnezeu, adică mantuirea, singurul lucru cu adevărat de trebuință.
Al doilea gand de ajutor e primirea de mai inainte ca bun, a ceea ce oranduiește și face Dumnezeu, și știind că
nimic nu se intamplă fără voia lui Dumnezeu, să ne bucurăm de hotărarea Lui, chiar dacă nu pricepem aceasta. Iar gandul al treilea e că
in suferințe fără de voie s-au mantuit mucenicii, in suferințe de bunăvoie s-au mantuit cuvioșii; tot așa și cu suferințele războaielor, mult mai mulți se mantuiesc pe front, decat s-ar fi mantuit acasă.
Obișnuit, lumea crede că mor in războaie cei răi și scapă cei buni. Este și nu este așa, pentru că numai singur Dumnezeu știe și ține socoteala fiecăruia.Unul din sfinți a zis:
“Caprele eu sunt; iar oile Dumnezeu le știe”.
Pe urmă numai singur Dumnezeu știe – și precum știe și face – dacă pentru cineva e mai de folos viața, sau mai mult il folosește mutarea din viața aceasta. Apoi
Dumnezeu, in atotputernicia Sa, folosește și pe cei răi, pe necredincioși, pe cei fără nici un Dumnezeu, ba chiar și pe draci, ca printr-inșii să aducă la mantuire pe cei de mantuit.
Așa bunăoară cineva, incărcat de păcate, cum l-au povățuit cei trei “prieteni” ai săi [
diavolul, lumea si trupul], ajunge la stramtoare și nevoie mare. Necazurile ii mai topesc trupul, ii mai subțiază mintea și așa găsește pe Dumnezeu, ca pe singura scăpare a sa din primejdie.
Acum I se roagă pentru prima dată, și poate ca niciodată. Deci, cu prilejul tarcoalelor morții in jurul vieții sale, Dumnezeu in atotștiința Sa, văzandu-l că s-a indreptat pe calea bună pentru toate zilele lui pe care le-ar mai avea – dacă ar fi cuminte – in chip nevăzut și minunat il scapă de moarte sigură. Dacă insă il știe, că mai tarziu va avea o pocăință și mai bună, ii va mai ingădui printre mai multe și mai grele primejdii, scăpandu-l din fiecare, căci
necazurile spală petele păcatelor de pe haina noastră nevăzută, – și mai tarziu il scoate din topitoarea suferințelor, fie spre viața cea fără de trup, fie intorcandu-l spre viața pămantească, ca pe un ințelepțit.
Pe cei ce insă n-au statornicie in bine, ci iarăși s-ar intoarce la rele, uitand făgăduința ce au făcut-o la stramtoare, pe unii ii scoate din viața cea deșartă, atunci cand după știința lui Dumnezeu, au ajuns la cea mai bună pocăință din viața lor, ca in aceea să se socotească in vecii fără de sfarșit. Aceștia așa-s mai de caștig pentru mantuire, primindu-i Dumnezeu cu cat de cată pocăință.
Pe cei ce trecuți prin suferințe au caștigat intărire și statornicie spre bine și printr-inșii știe Dumnezeu că ar dobandi mantuire și alții, pe aceștia ii scapă și-i intoarce iar acasă.
De cumva iarăși se dedau stricăciunii și ingrămădirii de păcate, iarăși ii cheamă la școală. Și așa face de cate ori trebuie și cu toți cați trebuie.
Cu
cei răi și, după știința lui Dumnezeu, fără intoarcere, printre alte neștiute taine, are și aceste două socoteli:
sau ii pierde in grabă, in chip năprasnic, ca să nu-și mai inmulțească relele și așa, mai ușor să se osandească;
sau că, prin răutatea lor, vrea să răsplătească, să ispășească, să intoarcă, sau să mantuiască pe unii din cei de acasă, mai zăbavnici la pocăință, sau indărătnici la sfatul și rugămintea celor buni.
Iar pe al treilea fel de oameni, pe cei buni, prin darul lui Dumnezeu, ii scoate din viața cea deșartă, fie știindu-i că ar avea să cadă mai tarziu, tinzandu-și la fărădelegi mainile lor, ingreunandu-și astfel sau chiar pierzandu-și mantuirea și cheamandu-i de aceea mai devreme, pană nu se schimbă in răutate nerăutatea lor; fie că, plăcuți fiind lui Dumnezeu, i-a pus la incercare și i-a aflat Lui-Și vrednici, precum scrie:
Ințelepciune 3:
Sufletele drepților sunt in mana lui Dumnezeu și nu se va atinge de dansele munca. Părutu-s-a in ochii celor nepricepuți că drepții sunt morți cu desăvarșire și ieșirea lor din lume e o mare pedeapsă, Și mergerea lor de la noi sfăramare, iar ei sunt in pace.
Chiar dacă in fața oamenilor au indurat munci, nădejdea lor e plină de nemurire, Și puțin fiind pedepsiți, mare răsplată vor primi, că Dumnezeu i-a incercat pe danșii și i-a aflat Lui-Și vrednici.
Ca aurul in topitoare, așa i-a lămurit, și ca pe o jertfă de ardere intreagă, așa i-a primit. Străluci-vor in ziua răsplătirii…
Iar dacă sunt cate unii răi, fără leac și nu pățesc nimic din necazurile oamenilor, trebuie că i-a lepădat Dumnezeu și-i lasă să se desăvarșească in rele, ca să-și ia osandă veșnică, – precum s-a spus la cele pentru Saul.
O altă taină a lui Dumnezeu e și aceasta:
Nu pedepsește toată răutatea tuturor, aici, și numaidecat; precum nici nu slăvește bunătatea tuturor, aici, și numaidecat. Chiar dacă ar face așa, atunci și oamenii ar face binele de frică; mantuirea ar fi de silă, iar nu o faptă a libertății și a dragostei.
Apoi, dacă repede ar pedepsi tot răul, Dumnezeu ar fi un fricos, un neputincios, micit la o măsură omenească sau cel mult ingerească, și ne-ar da să ințelegem că se teme de rău și-și apără stăpanirea, – cum fac oamenii. Ci tocmai pe faptul că ingăduie răilor să-și facă de cap, și-i lasă pe oameni neinfricați de pedeapsa năprasnică, ne dovedește
atotputernicia Sa, veșnic liniștită asupra răului, - atotputernicie, sub ocrotirea căreia, prin virtutea credinței, stăm liniștiți și noi,
primind palmele și scuipările răului, ca pe niște mărturii ale neputinței aceluia, in fața atotputerniciei lui Dumnezeu, care n
e intărește cu liniștea Sa.
Cu aceea că nu pedepsește răutatea numaidecat, ii intinde ispită puternică, să se desăvarșească și ea, spre pedeapsă sigură in ziua Judecății.
Iar dacă, totuși, uneori pedepsește năprasnic vreo fărădelege, o face ca să mai pună frau răutății intre oameni, și mai ales să nu scadă in credință incepătorii, și să nu se piardă dintre oameni cunoștința răsplătirii după fapte. Deci, ori că răsplătește, ori că nu răsplătește, fie binele, fie răul, un lucru e sigur:
că vine o răsplată sigură și veșnică, și că biruiește binele asupra răutății. Apoi, prin răbdarea multor neștiuți de oameni, atotputernicia și dreptatea lui Dumnezeu, sfăramă mereu porțile iadului, cu puterea Bisericii văzute și nevăzute iată de ce toată grija și rugăciunea să ne fie să-i primească Dumnezeu in locașurile drepților pe cei ce ne-o iau inainte, scăpand, cu oranduire dumnezeiască, din invelitoarea vieții celei deșarte. Unul dintre slujitorii lui Dumnezeu, tanguindu-se de ingustimea vederii și de stramtimea credinței oamenilor, că socotesc numai cele de aici, zice că
“Oricat ni s-ar părea de neobișnuit, dar adevărul acesta rămane: că ne-a trimis Dumnezeu in lumea aceasta, ca să invățăm a ne lepăda de ea și să o căutăm pe cea adevărată”.
Pentru iubitorii de Dumnezeu nu este durere, nu este primejdie – afară de păcat – și nu este moarte: ei trebuie fericiți și urmați cu aceeași lepădare de sine și de viață, oricand vremea ne-ar cere-o.2 Corinteni 4:
De aceea nu ne descurajăm, și măcar că omul nostru cel dinafară se prăpădește, omul nostru cel dinlăuntru se innoiește zi de zi. Pentru că suferința noastră, ușoară și de-o clipă, ne agonisește nouă mai presus de orice măsură o cumpănă veșnică de mărire, Ca unora ce n-avem in vedere cele ce se văd fiindcă cele ce se văd sunt vremelnice, pe cand cele ce nu se văd sunt veșnice.
2 Corinteni 5:
Ci noi știm că, dacă pămanteasca noastră locuință, in cortul acesta, se desface, avem in ceruri clădire de la Dumnezeu, casă veșnică, nefăcută de mană. De aceea suspinăm in acest trup dorind să ne imbrăcăm cu locuința noastră cea din cer.
Deci nu sunt de plans decat necredincioșii, care s-au stins in necredință, ca niște instrăinați și potrivnici lui Dumnezeu.
Dar e bine să se știe că viața in primejdii pe mulți i-a scos din numărul morților și i-a primit Dumnezeu in brațele morții in Impărăția vieții.