Cele mai dulci mâncăruri de post sunt răbdărelele prăjite în ulei încins sau coapte la cuptor sau ținute la frigider și servite pe post de înghețată delicioasă.
Se asezonează cu rugăciune și cu fapte bune tainice, ca un fel de sos sau șodou vanilat sau pudrat cu scoarțișoară de la arborele vieții.
Se mâncă încet cu liniște și pace fără ca să deschizi gura pentru îngrijorările deșarte dacă nu ai judecat cu bunătate mai înainte... ce urmează să spui.
Din milă se permite combinația cu anafură și apă sfințită la oricevreme însă cu o minimă pregătire, fără hule și desfrâu... având grijă la mica lăcomiee care se înfiltrează și se înfiripează tocmai atunci, și e atât de dulce ISpita ca ochii roz-elelor scăldați în soarele de mai.
Se servesc bucatele tot așa până în Duminica Învierii, când se participă cu smerenie la slujba de Paști... după care se poate paște toată iarba cerească disponibilă... spre îndreptare, primită în dar de sus, și nu spre mândria științelor oculte și superstițioase sau lăudăroșenia rezistențelor materialelor la înfometare iar apoi nu repezindu-te cu nesaț la grozăvia de cât de repede poți îngurgita pe nerăsuflate fără să crapi... că bogații care au flămânzit dar au bani puși deoparte tocmai pentru afacerea asta.
Vă urez poftă bună pentru toate zilele care au mai rămas din post... și rugăciune... însă nu pentru stârnirea poftelelor din gLumea necunoscutelor luciferelelelor... care mai și născocesc câte un dialog imaginar ca un fel de bârnă bună pentru bârfă... dacă tot sunt ele atât de frumoase și mândre și înfumurate:
''-Oare oare n-ai mai vrea și pe altelelele?
-NU!
-Ești sigur că nu-ți dorești să te încânți cu mitelele?
-Sigur!
-Deci nu mai dorești altele?
-Nu!
-Bine... să nu zici că nu ți-am oferit și nu ți-am deschis ochii la aventuri și situații noi.
-Nu, mulțumesc, prefer să nu lucesc.
-Ai să mori prost ca un ratat.
-Știu.''
Last edited by vsovivi; 06.04.2012 at 10:03:58.
|