View Single Post
Vechi 12.04.2012, 11:33:17
Adriana98's Avatar
Adriana98 Adriana98 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
[b][i]"it is the universe as seen through the divyacaksus (Pāli: dibbacakkhu), the "divine eye" by which a Buddha or an arhat who has cultivated this faculty can perceive all of the other worlds and the beings arising (being born) and passing away (dying) within them, and can tell from what state they have been reborn and into what state they will be reborn."
Buna, Florin!

1. despre "divine eye" (ochiul divin)

– În primul rând, "divin, divinitate" sunt termeni care se refera la orice poate fi considerat zeitate (mitologiile lumii sunt pline de astfel de zeitati / idoli pagânesti).

Astfel, când întîlnim cuvîntul "divin" într'un text despre budism si din perspectiva budista, ar trebui sa ne punem întrebarea: despre ce fel de "divinitate" este vorba?

2. restul frazei exprima pretentia cuiva (fie el si Buda / Buddha) de a-si fi cultivat* aceasta facultate (aici e vorba de acrobatiile ochiului "divin") de a percepe sau "de a vizualiza" (daca tot e sa alunecam în mlastina noii ere,..) toate celelalte lumi si fiinte care se nasc si mor în cadrul lor, si pretentia de a fi capabil sa relateze (auzi tu ce pretentie !) despre starea în care se aflau aceste fiinte când s'au nascut din nou (renascut)** si în care se vor naste din nou (renaste)**.

* Adica, are cineva puterea, capacitatea de a'si cultiva astfel de facultati, de a se autoînzestra ?! ... Si atunci care-ar mai fi rolul lui Dumnezeu în aceasta "lucrare"? Sau sa-i zicem mai degraba "lucratura"?

** Fiind vorba de budism trebuie mentionat (daca tot este vorba de informare ..) ca "a se naste din nou" se refera la reîncarnare, una din marile minciuni, în care poate ca Buda va fi crezut sincer. Presupun ca asta i s'a tras de la faptul de a fi confundat sursa de la care a primit aceste înselatorii cu cea la care probabil rîvnea.

Am scris acestea fiindca, atât în Vechiul cât si în Noul Testament, se vorbeste despre o noua nastere, dar nicidecum în sensul unei reîncarnari.

Întrebarea mea este: unde este DUMNEZEUL TREIMIC, unde este HRISTOS – MANTUITORUL nostru?

Nu se poate crede în acelasi timp, sincer si total, în Adevarul revelat de Dumnezeu-Fiul (El Insusi fiind ADEVARUL) si în scamatoriile diavolului !

Când stiu câti ani din viata am pierdut cu astfel de cai laturalnice, când stiu ca am fost de atâtea ori pe buza prapastiei, îmbatata de iluzia unor vieti viitoare …, nu pot ramâne indiferenta si ma simt datoare sa intervin, desi nu stiu daca este aici locul potrivit pentru a-mi marturisi ratacirile...

Deci, draga Florin, nu te supara pe mine si "nu te uita la mâna sau la degetul care-ti arata luna, ci uita-te la luna!" (de la Confucius cetire, daca nu ma însel).

Ce bine ar fi daca ai putea, dar mai întâi daca ai vrea sa te distantezi de astfel de lecturi ametitoare si fluturatoare de neadevaruri!

Îti dai seama ca învatatura lui Hristos, prin continutul ei respinge "budhismele" (vorba lui Mihail C.). Nici nu este nevoie de aprofundarea conceptiilor budiste ca sa ne dam seama ca nu se poate merge, în acelasi timp, pe Calea Adevarului Care este HRISTOS si pe altele care contrazic ADEVARUL.

Doamne, ajuta-ne sa nu ne desprindem de mâna Ta !

Last edited by Adriana98; 12.04.2012 at 17:13:04.
Reply With Quote