Subiect: Invidia
View Single Post
Vechi 12.04.2012, 12:56:12
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cred_cu_adevarat Vezi mesajul
Poate daca te faci mai mic in preajma lor, poate se vor calma iesirile acestea.

Si eu sunt invidioasa. Si omul care este invidios simte ca este invidios si se cam chinuie. Nimanui nu i place sa fie invidios.
Sfantul Vasile cel Mare spune ca cel invidios nu poate s-a marturiseasca aceasta patima, ci tine capul plecat si este mohorat si este tulburat si este dominat si este distrus de rau. In mod obisnuit invidiosul nu vrea sa dezvaluie boala lui, rana sufletului sau si astfel toata ziua este mohorat. Intro masura mai mare sau mai mica, aceasta patima ne chinuie pe fiecare, faptul ca ai facut o asemenea marturisire spune mult, nu cred ca esti invidioasa cu adevarat. Am gasit un folositor cuvant despre invidie la Mitropolitul Hieroteos Vlachos.

Invidia este o mare rana, deoarece nici o alta patima nu este atat "de distrugatoare pentru sufletele oamenilor". Este o mare rana pentru ca se naste din radacina tuturor patimilor, care este trufia.

De asemenea, invidia se leaga foarte strans de iubirea de slava. Pentru ca in mod obisnuit invidiem pe ceilalti deoarece sunt slaviti acestia si nu noi. Este foarte semnificativ ca, dupa Sfantul Marcu Ascetul, acela care pentru acelasi lucru il lauda pe unul si pe altul il condamna este sigur ca este stapanit de patima vanitatii si a invidiei. Si de multe ori prin laude urmareste sa ascunda invidia care exista in inima lui. Acest pasaj este definitoriu pentru viclenia cu care se manifesta patima invidiei. In oamenii care continuu lauda, probabil se ascunde patima invidiei.

Din invidie L-au predat pe Hristos lui Pilat contemporanii Lui. Evanghelistul Matei mentioneaza despre Pilat: "Caci stia ca din invidie L-au dat in mana lui" (Mat. 27,18). Si pentru ce il invidiau ? Pentru ca facea minuni si ajuta in diferite feluri pe oameni. Ceea ce era bucurie si mantuire pentru ceilalti, pentru invidios era tristete si mahnire. Si a ajuns invidia sa faca cea mai mare crima in veacuri, sa-L omoare pe Hristos. Totdeauna invidia este potential o crima. Radacina crimei este invidia si crima este fructul invidiei. Sfantul Grigorie Palama scrie despre invidie: "...invidia este uciderea potentiala si provocatoare a celei dintai varsari de sange si apoi a uciderii de Dumnezeu.

Poti sa citesti tot articolul pe site, e foarte interesant
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...iei-68578.html
Reply With Quote