Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
desi mi s-au dat explicatii, nu am inteles niciodata de ce femeia trebuie sa se acopere, iar barbatul trebuie sa se descopere.
de multe ori ma gandeam, vazand multimea de femei neacoperite din biserica, ce ar fi daca as fi intrat cu caciula pe cap...
|
Parafrazind pe parintele Calistrat de la Birnova (sau de pe unde a ajuns acuma), un indem care se gaseste in predicile de pe net, cred ca ar trebui sa te te duci la Sf. Liturghie cu naframa pe cap si in fusta ca sa vada si femeile cum este normal sa vi in casa Domnului . Poate ca vazind un barbat in acest fel , dupa ce le-o trece amuzamentul si mirarea vor intelege defapt tilcul gestului .
In vremurile mai dinainte duhovnicii obisnuiau sa-si incerce ucenicii si fii duhovnicesti . Nu o faceau pt. a-i batjocori , exclus ! O faceau pt. a lua pilda si a se indrepta .
Astazi , parintii se tem de asa ceva , evita, nu mai acorda valoare unor asemenea metode dintr-un motiv jenant : se supara credinciosul si nu mai vine la biserica .
La biserica ajunge tot credinciosul , mai devreme sau mai tirziu, chiar in hohote si cautindu-l cu luminare pe Dumnezeu ,cind traumele vietii incep sa-i cada in brate cu nemiluita. Nu mai stie pe unde sa mearga , pe cine sa mai intrebe numai sa se isbaveasca de minia Lui.
Fiecare este adus la biserica atunci cind voieste Hristos . Pina atunci poti sa te chinui tu cu el cu toate minusile, cu tot menajamentul, cu tot binisorul ca mare lucru nu reusesti !
Imi aduc acum aminte de grozava Liana Stanciu si de al ei Bita-solistul care in emisiune la B1-Tv , cu 5-6 ani in urma, spunea ca ea nu intelege de ce sa mearga la biserica deoarece preotii sunt hoti , slujbele lungi, si pt. ca la urma urmei credinta este in sufletul ei si nu accepta teatralismul de a merge la biserica . De asemenea este convinsa ca certificatul de casatorie ca si slujba cununiei sunt lucruri arhaice , fara rost, deoarece cel mai mult conteaza sentimentele adevarate dintre ,,soti" si nu o cintare la biserica sau un petec de hirtie .
Dupa ce fetita lor a facut leucemie s-a si cununat , a si alergat pe la toti sfintii din bucuresti (Sf. Spiridon Vechi), a inceput sa aibe in limbaj din ce in ce mai mult numele lui Dumnezeu si a si pierdut nu stiu pe unde ,,maturitatea" de dinainte.
Ce sa-i faci , nu toti suntem la fel ! Oamenii e diferiti !