Se face confuzie (adică se pune egal) intre metodele naturale de reglare a conceptiilor si contraceptie, ceea ce nu este corect, din punctul meu de vedere. Permiteti-mi sa-mi argumentez pozitia.
In primul rand, cred ca trebuie sa facem o distinctie intre doua termene: evitare si impiedicare. Prin abstinenta periodica sau totala, un cuplu evită o sarcina. Prin contraceptie, un cuplu impiedică o sarcină. Diferență de luat în seamă.
Cu alte cuvinte, exista doua nivele distincte prin care un cuplu poate sa ajunga sa nu aiba copil. Un nivel intentional (abstinenta = evitare), si un nivel cauzal-mecanic (contraceptie = impiedicare).
Asadar, putem vorbi de contraceptie (acțiune fizică, efectivă de împiedicare) doar in "cadrul" actului conjugal, și nu la nivel intențional, adică înainte ca actul conjugal să existe. La fel cum nu poți spune că ai omorât pe cineva, doar fiindcă te gândești că vrei să-l omori.
În cadrul metodelor naturale de reglare a concepției, actul conjugal propriu-zis este complet, deschis vieții, o posibilă sarcină nefiind împiedicată cu nimic, din punct de vedere mecanic. Din această cauză, nu putem spune că sunt contraceptive metodele naturale de reglare a concepției.
În cadrul unui cuplu care folosește contracepția, vor exista împiedicări fizice (mecanice) la diverse nivele: fie va fi împiedicată ovulația (pilule contraceptive, prezervativ, diafragmă, spermicide), fie - mai grav - va fi împiedicată nidația (sterilet) sau dezvoltarea ovulului (pilula de a doua zi), provocându-se astfel un avort timpuriu. Mai mult decât atât: în cadrul unui cuplu care practică contracepția, mentalitatea contraceptivă va presupune avortul, în cazul în care metoda contraceptivă va eșua. De partea cealaltă, mentalitatea unui cuplu care utilizează metodele naturale de reglare a concepției este deschisă vieții: dacă metoda eșuează, cuplul respectiv este pregătit să întâmpine și să îngrijească, cu ajutorul lui Dumnezeu, noua viață care va apărea după aprox. 9 luni.
Deci, o metodă este contraceptivă când împiedică desfășurarea fizică a unui fenomen. La nivel intențional, nu poate exista contracepție, fiindcă simplul gând nu are acțiune directă asupra derulării actului conjugal propriu-zis, sau asupra funcționării ciclului feminin.
La nivel de intenție, abstinența periodică (propovăduită de BC), urmărind evitarea unei sarcini, este identică cu abstinența completă (propovăduită de BOR), care urmărește, de asemenea, să evite o sarcină.
|