Citat:
În prealabil postat de iRoDiOn
Hristos a Inviat!
Am 16 ani si inca nu am o iubita.
|
Și asta este motiv să te macine ? A spus Dumnezeu sau Biserica faptul că la 16 ani trebuie să avem iubite? Eu nu am auzit asta. Așadar, nu te grăbi "ca fata la măritat". Cel mai bine ar fi să ai o iubită atunci când ți-o va dărui Domnul. Eu știu bine cam ce simți, fiindcă în aceeași situație am fost și eu la 16 ani. Mă îndrăgostisem în secret, chiar până peste urechi, de o colegă blondă ca o adiere. Dar de dragoste împărtășită, la mine n-a fost vorba înainte de 18 ani. Și eu, ca și tine, trăiam sub impulsul urgenței. Văzând că, în jurul meu, colegii și colegele se cuplează, eram impacientat și ajunsesem să mă simt, sub presiunea găștii, ca un lepros care simte că riscă să ajungă în afara orașului. Astăzi râd de acea nerăbdare și îmi spun: tare tont mai eram (nu că am progresat în general între timp, ci numai din acest punct de vedere). Astăzi, mă întreb dacă nu cumva Dumnezeu este cel care a rânduit o anumită dificultate a găsirii unei iubite în anii mei cei mai învolburați, ca să mă ferească de soarta tristă împărtășită de atâția. Odată, am să știu asta și am să am în fața ochilor tot planul Lui cu mine...
Citat:
Cauza este simpla.. vreau o viata curata in Hristos.
|
Și aici, ajungem la ce spuneam mai sus. Pentru mine, atunci, a avea o iubită însemna a trăi în curvie. Desigur, eu foloseam atunci altă terminologie, curviei îi spuneam, din câte îmi amintesc, "acumulare de experiență sexuală și de cuplu". Sau cam așa ceva.
În realitate, nu există nicio legătură între a iubi și actul copulatoriu. Dumnezeu ne îndeamnă să iubim mult. Iubirea asta, la care ne îndeamnă El, e de mai multe feluri, iar "eros" este unul dintre ele. Dar nu ne îndeamnă de loc la sex, dimpotrivă, El ne spune explicit că nu vor moșteni împărăția cerului cei care curvesc. Pe de altă parte, tot El a făcut și sexualitatea. Numai că, vezi tu, nu a făcut-o pentru iubire, ci pentru căsătorie. Ei bine, chestia asta eu nu o știam atunci, iar dacă mi-ar fi spus-o cineva, așa cum îți spun eu ție, i-aș fi râs în nas și l-aș fi trimis să se mai recicleze din gândirea asta de "întunecat ev mediu".
Citat:
Insa eu nu stiu daca este bine sa nu sa ai o iubita la acesta varsta,
|
Ți-am răspuns mai sus. Pe scurt: nu e nici bine, nici rău să ai o iubită. Dar e foarte, foarte rău să ai legătură sexuală cu ea. Există o șansă uriașă să îți pară teribil de rău chiar în viața aceasta, lăsând metafizica la o parte.
Citat:
luand in calcul si cazul adolescentelor din ziua de astazi, care se rezuma numai la placerea trupeasca, nevrand sa auda de Dumnezeu, ce sa mai vorbim si despre o viata impreuna cu Hristos.
|
ce ai tu cu ei ? Tu trebuie să ai grijă în primul rând de tine: cămașa e mai aproape decât haina. Oare nu știi, tinere, că puțini se vor mântui? Dintre oamenii din vremea Potopului, s-au mântuit numai opt. Urmașii lor, repede s-au stricat iarăși, încât Dumnezeu, ca să caute un drept, a avut de cercetat până l-a găsit pe Abraham. Din câți s-au botezat în Marea Roșie și au început călătoria prin Deșert, foarte puțini au ajuns să vadă Țara Făgăduită. Domnul Însuși spune: "îngustă este poarta..."; "mulți sunt chemați, puțini sunt aleși". "Câți din acest oraș (Constantinopol) se vor mântui ? O sută, dar poate nici atât" (Sf Ioan Chrisostom). "Am văzut sufletele celor damnați căzând în iad așa cum cad fulgii de zăpadă pe pământ"(Sf Tereza). Mai vrei ? Mai am ! Dar nu te gândi la asta, ci gândește-te cum să faci ca, dacă unul singur se va mântui din clasa ta, din școala ta, din orașul tău, acela să fii tu! Și acest lucru e foarte simplu: depinde numai de tine. Dumnezeu îți dă tot ce trebuie, așa cum le dă tuturor. Restul e alegere.
Citat:
De aceea as vrea niste sfaturi, cum sa procedez. Cred ca varsta de 16 ani este una care "necesita" o prietena, atat pentru corpul meu care este intr-o schimbare permanenta, dar si pt. pregatirea vietii de familie, dearece o prietena te maturizeaza, incepi sa ai responsabilitati.
|
Bine, și de genul ăsta de responsabilități îți arde ție acum? Nu realizezi că e ca și când ai spune: "încurcă-mă, Doamne, că singur nu pot să-mi dau cu stângu-n dreptul!" Vârsta de 16 ani nu "necesită" o prietenă, în schimb necesită lectură și rugăciune. Și distrează-te, frate, dar așa cum se distrează un creștin! Bucură-te de viață, bucură-te de prietenii bune care durează o viață și care se fac la vârsta asta, că mai târziu n-ai să mai poți așa ușor. Și, dacă va rândui Dumnezeu să găsești încă de pe acum o fată care să fie hotărâtă să trăiască după placul Lui, atunci nu o rata: du-te după ea așa cum un câine flămând se duce după un vânat rar întâlnit prin pădurea asta. Dar, până atunci, nu te grăbi și roagă-L pe El să îți găsească o fată cu asemenea însușiri, fiindcă El le știe și le nimerește mai bine decât tine.
Cu prietenie în Domnul,
M.D.