View Single Post
Vechi 23.04.2012, 02:23:00
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit Puțină patristică nu strică II (a)

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
De aceea ele se impartasesc de darul necreat al lui Dumnezeu.
A fi persoana, spune Christos Yanaras, inseamna a fi liber fata de orice necesitate a firii.
Persoanele omenesti se impartasesc de har pentru ca Fiul lui Dumnezeu, pe langa firea sa dumnezeiasca necreata pe care o avea din vesnicie, a asumat din iubire de oameni si firea cea creata omeneasca, facand-o partasa la viata si vesnicia Sa.
De aceea se impartasesc de har, fiindca Dumnezeu din iubire a asumat firea noastra si a dorit sa traiasca viata noastra, ca si noi sa o putem, in dar, sa o traim pe a Lui.
Aici nu faceți decât să repetați în mare ceea ce eu deja v-am spus mai sus și în celelalte postări (numai că o faceți fără să vă dați seama ce spuneți de fapt): îndumnezeirea omului și a întregii creații este posibilă (sau, în cheie eternă, este deja actuală) tocmai pentru că se poate să se unească Increatul cu creatul, fapt arătat nouă în mod eminent de către Iisus Hristos prin Întruparea Sa diofizită în care ne-a demonstrat cum se poate ca Increatul să coabiteze cu creatul, unindu-le deplin, dar neamestecat. Deci cum se poate ca cel care are început să fie transpus și urcat în poziția din care are aceleași proprietăți „ad extra” cu Cel Care nu are început?

Or, ceea ce am afirmat eu aici este că omul are în el o dimensiune, încă nerevelată pe față, ci doar puținora și tainic în istoria noastră comună, terestră (sfinții), în care se arată transmutarea lui în starea de Slavă din Care Îl va putea vedea pe Dumnezeu în Chipul Acestuia, adică prin diferența ontologică, nu în Esența Lui. Adică, omul va fi increat prin participare, adică increat în condițiile în care este, prin esență, creat. Atât de mare e misterul divin și darul pe care El ni-l pregătește.

În sfârșit, această dimensiune care unește Increatul cu creatul, la om se numește Persoană. Acum, fie că vă place sau nu, în această dimensiune trebuie să se reveleze, undeva, ceva increat pentru om sau în statutul absolut de ființă subiectivă al omului. Dacă vreți, puteți vedea acest lucru în faptul că Ideea creaturii (deci și a omului) era deja prezentă în Intelectul absolut al lui Dumnezeu: increatul omului poate fi văzut în adecvarea creaturii cu această Idee care, fiind eternă, este increată. Deci vom fi eterni prin participarea noastră la Forma noastră eternă. Și această Formă revelată în om este Persoana acestuia, adică tocmai Chipul divin din el. De aceea, aveți și nu aveți dreptate să spuneți că ne putem împărtăși de increat pentru că Fiul S-a întrupat în lume. Căci motivul fundamental al acestei posibilități a noastre rezidă, în fapt, în întemeierea și destinul ontologice ale creaturii încă de la Facere. Sf. Maxim Mărturisitorul spune undeva că Întruparea ar fi avut loc oricum, chiar și dacă Adam și Eva nu cădeau din Eden. Cu alte cuvinte, locurile noastre din Împărăție ne sunt pregătite încă dinainte de Facerea propriu-zisă.
Reply With Quote