Au fost odata doi frati dupa trup care traiau in acelasi loc. Diavolul a incercat sa-i separe unul de celalalt. Intr-o zi, cand cel mai tanar aprindea lampa, demonul s-a pus pe lucru si i-a rasturnat suportul lampii, aruncand jos lampa.
Atunci, fratele mai mare l-a batut de suparare.
In loc sa se supere, fratele mai tanar a facut o plecaciune si i-a zis: "Iarta-mi, frate, o voi aprinde din nou".
Datorita unei stfel de smerenii din partea fratelui mai mic, puterea lui Dumnezeu s-a aratat si a distrus intreaga putere a demonului, iar el s-a dus la mai marele sau, care se salasluia intr-un templu pagan si i-a povestit aceasta intamplare.
Un sacerdot pagan l-a auzit pe demon istorisind aceasta, si-a recunoscut greseala sa, s-a botezat si a devenit calugar. De la inceputul vietii sale monahale el a pastrat smerenia zicand: "Smerenia distruge toata puterea vrajmasului, dupa cum eu insumi au auzit de la diavol, care a afirmat: "Ori de cate ori starnesc vrajmasie intre monahi si unul dintre ei se retrage si face plecaciune pentru a cauta iertare, intreaga putere imi este nimicita pe loc".
Odata niste oameni au mers la Tebaida la un Batran, luan cu ei un barbat indracit pentru a-l vindeca. Batranul a refuzat, deoarece nu s-a considerat vrednic, dar dupa ce acestia l-au implorat de mai multe ori, el i-a zis demonului:
- Iesi afara din faptura lui Dumnezeu.
Demonul i-a raspuns:
- Ies, insa te intreb doar un singur lucru: cine sunt caprele si cine sunt oile ?
- Eu sunt caprele, a raspuns Batranul, cat despre oi, Dumnezeu stie cine sunt ele.
De indata ce demonul a auzit acest raspuns, a strigat cu glas tare:
- Ies acum datorita smereniei tale, si in acea clipa a iesit din barbatul indracit.
Un Batran zicea ca daca cineva se smereste si zice: "Iarta-ma", atunci ii mistuie pe demoni.
Daca taranul nu acopera ochii animalului sau, atunci el se va intoarce si va devora roadele muncii sale. Acelasi lucru se intampla cu noi. Prin milostivirea lui Dumnezeu, dobandim acoperamant pentru ochii nostri, ca nu cumva sa vedem faptele cele bune pe care le facem si sa ne numim binecuvantati si in consecinta sa ne pierdem rasplata. De aceea din cand in cand, Dumnezeu ne permite sa avem ganduri necurate si sa le vedem doar pe acestea, pentru a ne putea stapani. Aceste necuratii launtrice ne ajuta sa acoperim bunatatea sarmana pe care o avem, pentru ca atunci cand un om se mustra pe sine, sa nu-si piarda rasplata.
Un Batran a fost intrebat:
- Ce este smerenia ?
El a raspuns:
- Smerenia este o lucrare mare, dumnezeiasca; cararea care duce la smerenie este truda trupeasca si a te considera un pacatos mai prejos decat toti ceilalti.
Fratele care i-a pus intrebarea, l-a intrebat din nou:
- Ce inseamna sa fii mai prejos decat ceilalti ?
Batranul a raspuns:
- Inseamna sa nu fii preocupat de pacatele altora, ci numai de ale tale proprii si sa te rogi neincetat lui Dumnezeu.
|