Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
În Grecia se practică în general împărtășirea fără spovedanie de fiecare dată din cîte am auzit de la duhovnicul meu (care e de formație grecească) și de la un călugăr de la Athos pe care l-am întîlnit prin Italia. Am mai aflat de o parohie din Italia unde sora Solentina mi-a povestit că preotul îi cuminecă săptămînal fără spovedanie (dacă nu e cazul de spovedanie). În Republica Moldova protosinghelul Petru Pruteanu a scris acel celebru eseu bine documentat care ne arată limpede care sînt condițiile pentru a primi Trupul și Sîngele Lui Hristos.
Apoi preoții de pretutindeni se împărtășesc de fiecare dată și se spovedesc rar. Nu au întîlnire cu duhovnicul înainte de fiecare Liturghie. Deci primesc Cele Sfinte după rugăciunile de iertare, avînd credința că sînt iertați. Evident că aici nu încape vorba de păcate grele care necesită neapărat spovedanie înainte, vezi amănunte în acel text scris de Petru Pruteanu care ne amintește învățăturile Sfinților Nicolae Cabasila, Nicodim Aghioritul și ale altora relative la acest subiect delicat.
|
Da este adevarat,grecii ortodoxi primesc impartasania fara spovedanie(mai au parte si ei de o spovedanie in posturile mari,cand preotul ii indeamna s-o faca).
Eu frecventez aceasta biserica greaca ortodoxa,deoarece nu am una romaneasca pe langa casa.
Ca veni vorba,ce inseamna pacate mari si pacate mici?
Am fost f dezamagita la spovedanie,care desi este un proces destul de jenant,a devenit si mai jenant prin neparticiparea preotului-adica am fost lasata sa vb ca la psiholog,dar fara sa primesc sfaturi sau indreptari;defapt preotul s-a comportat ca un martor la confesiunea mea...
Acum nu spun ca este bine sau nu,probabil ca nu sunt obisnuita cu genul acesta de abordare ci ma asteptam la stilul spovedaniei clasice din Romania.
Preocupata de aceste diferente,am uitat multe din cele ce aveam de spovedit,asa ca am nevoie de o alta spovedanie...