View Single Post
Vechi 24.04.2012, 10:00:47
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
În Grecia se practică în general împărtășirea fără spovedanie de fiecare dată din cîte am auzit de la duhovnicul meu (care e de formație grecească) și de la un călugăr de la Athos pe care l-am întîlnit prin Italia
.
O, da si nu e singura influenta catolica. Am fost surprinsa sa vad biserica plina de scaune, dupa modelul catolicilor. Sa nu mai vorbim ca femeile nu mai poarta deloc capul acoperit si tinuta in fusta se practica doar pe timp de vara, cand toata lumea poarta fusta(desi de multe ori nici atunci).Noi, romancele, in fuste si esarfe pe cap eram privite ca o ciudatenie. Asadar am remarcat starea din bisericile grecesti in totala opozitie cu cea din cele ucrainene, slave. Nimeni nu indrazneste sa se impartaseasca de doua ori cu aceeasi spovedanie, femeile(aici includem partea feminina incepand cu cateva luni) poarta toate fuste si esarfe/baticuri, nu intalnesti scaune decat rar in biserica s.a. Un pic cam multe deosebiri intre doua Biserici ortodoxe, nu crezi?
Apropo, am citit invatatura sf Ioan Hristostom privind deasa impartasanie, referindu-se la faptul ca starea crestinului nu mai e aceeasi ca a celor primelor secole.Nu milita ptr deasa impatasanie, decat in conditii speciale.
Citat:
Am mai aflat de o parohie din Italia unde sora Solentina mi-a povestit că preotul îi cuminecă săptămînal fără spovedanie (dacă nu e cazul de spovedanie).
Wow, super! oamenii traiesc ca sfintii! o saptamana fara sa faca nici un fel de pacat: cu gandul, cu vorba, cu fapta.In conditiile, astea sunt de acord.

Citat:
Apoi preoții de pretutindeni se împărtășesc de fiecare dată și se spovedesc rar.
As fi mai rezervata in a face astfel de afirmatii. Rar inseamna ptr unii la trei saptamani. Asta ca sa nu mai vorbesc de cele 2-3 ore de rugaciune particulara zilnic, plus alte nevointe specifice lor. Ca sunt si preoti care privesc lucruile neserios, fara pregatire cuvenita, nu contest. Dar in mod cert, ei vor raspunde. In schimb, pana nu vom ajunge sa urmam modelul de daruire si de jertfa ptr aproapele, asemenea lui Hristos, dupa cum invata sfantul Ioan Gura de aur, bine ar fi sa ne cercetam mai bine inainte, sa ne pregatim mai cu cutemur de intalnirea cu Stapanul vietii.
Iar dovada cea mai tangibila ca deasa impartasanie nu foloseste daca e luata oricum e insasi viata omului. Intr-un om care se impartaseste saptamanal de Hristos ar trebui sa vezi stralucind chipul sfinteniei.(Si intradevar, am cunoscut si oameni din acestia, dar rar) .

Last edited by lore86; 24.04.2012 at 10:03:04.
Reply With Quote