Citat:
În prealabil postat de lore86
.
Apropo, am citit invatatura sf Ioan Hristostom privind deasa impartasanie, referindu-se la faptul ca starea crestinului nu mai e aceeasi ca a celor primelor secole.Nu milita ptr deasa impatasanie, decat in conditii speciale.
|
În același link de mai sus, pe care l-am postat de zeci de ori șă-l voi mai pune aici pe forum, scrie despre Ioan Gură de Aur așa:
Este clar deci că însăși săvârșirea Liturghiei e legată de împărtășirea credincioșilor. Chiar dacă se oficiază zilnic sau numai în anumite zile din săptămână, Liturghia nu poate fi concepută fără împărtășire și acest lucru e confirmat și de Sfântul Ioan Gură de Aur în
Omilia III la Efeseni prin următoarele cuvinte:
Văd că se face multă neorânduială la Împărtășire. În celelalte zile ale anului nu vă împărtășiți chiar dacă adeseori sunteți curați [adică nu aveți păcate opritoare –n.n.
], iar când vin Paștile (și alte sărbători), chiar dacă ați făcut ceva rău, îndrăzniți să vă împărtășiți?! Vai de nepriceperea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți[18]… Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor –n.n.
] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei…[19]
Citat:
În prealabil postat de lore86
Wow, super! oamenii traiesc ca sfintii! o saptamana fara sa faca nici un fel de pacat: cu gandul, cu vorba, cu fapta.In conditiile, astea sunt de acord.
|
Aici sînt două aspecte:
1. Este vorba despre păcatele grave care opresc de la împărtășania fără spovedanie. Adică păcatele de moarte și cele strigătoare la Cer, nu mai zic de cele împotriva Duhului Sfînt.
2. Păcatele celelalte se pot ierta și prin rugăciunea particuară. Să nu rămîi uimită cînd citez din Sfinții care spun așa:
"În Filocalie, Sfântul Ioan Carpatul spune că atunci când chemăm Numele lui Iisus în rugăciune și zicem: „Miluiește-mă pe mine, păcătosul”, la fiecare cerere răspunde glasul tainic al lui Dumnezeu: „Fiule, iartă-ți-se păcatele tale…!” Și tot el spune în continuare că, atunci când rostim rugăciunea, nu ne deosebim întru nimic de sfinți, de cuvioși și de mucenici,căci, după cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur, „rugăciunea, chiar când e rostită de noi, cei plini de păcate, ne curăță numaidecât”. Mare e mila lui Dumnezeu pentru noi, iar noi, păcătoșii și lăsătorii, nu voim să-I dăm nici măcar o jumătate de ceas drept mulțumită și înlocuim vremea rugăciunii, care e mai însemnată decât orice, cu grijile și interesele vieții, uitând de Dumnezeu și de datoria noastră!"
Ce sens mai are rugăciunea zilnică, particulară sau publică, dacă nu avem credința tare că Dumnezeu chiar ne iartă la insistențele noastre?
Citat:
În prealabil postat de lore86
As fi mai rezervata in a face astfel de afirmatii. Rar inseamna ptr unii la trei saptamani. Asta ca sa nu mai vorbesc de cele 2-3 ore de rugaciune particulara zilnic, plus alte nevointe specifice lor.
|
Aici te cam contrazici cu ce susții mai sus. Preoții sînt tot oameni chiar dacă sînt îmbrăcați în negru, deci cum rămîne cu păcatele lor cu care merg la Liturghie? Mă refer, evident, la preoții serioși și la păcatele acelea care nu-s grave. Deci rugăciunile lor nu sînt în zadar și Dumnezeu îi iartă, de aceea îndrăznesc să se apropie de Potir fără spovedanie de fiecare dată. Eu altă explicație nu găsesc.
Citat:
În prealabil postat de lore86
Ca sunt si preoti care privesc lucruile neserios, fara pregatire cuvenita, nu contest. Dar in mod cert, ei vor raspunde.
|
Lasă-i pe ei acum, deși trebuie criticați cu voce tare. Duminică am avut o experiență urîtă cu alt preot în vîrstă de la parohia Dacia vizavi de împărtășirea Teodorei.
Citat:
În prealabil postat de lore86
In schimb, pana nu vom ajunge sa urmam modelul de daruire si de jertfa ptr aproapele, asemenea lui Hristos, dupa cum invata sfantul Ioan Gura de aur, bine ar fi sa ne cercetam mai bine inainte, sa ne pregatim mai cu cutemur de intalnirea cu Stapanul vietii.
|
Amestecînd așa-zisa smerenie și jertfelnicie la care probabil că nu vom ajunge vreodată cu aceste "canoane" de genul "să nu ne împărtășim pînă nu devenim sfinți", riscăm să nu mai îndrăznim niciodată să gustăm din Potir. Și așa va trece viața așteptînd sfințenia și ne vom împărtăși de vreo două ori pe an, maxim. Ceea ce este în total dezacord cu Canoanele Apostolice stabilte cu mult timp în urmă, în dezacord cu însăși ideea de coparticipare autentică la Liturghie și cu scopul Liturghiei, adică împărtășindu-ne unul cu altul prin intermediul Lui Hristos. Bine că măcar copiii fac asta.
Citat:
În prealabil postat de lore86
Iar dovada cea mai tangibila ca deasa impartasanie nu foloseste daca e luata oricum e insasi viata omului. Intr-un om care se impartaseste saptamanal de Hristos ar trebui sa vezi stralucind chipul sfinteniei.(Si intradevar, am cunoscut si oameni din acestia, dar rar) .
|
Nu știm noi cine e Sfînt și cine nu. Nici Sfinții nu au știut vreodată că s-au ridicat deasupra lumii devenind bineplăcuți Lui Dumnezeu.
Sănătate!