View Single Post
Vechi 26.04.2012, 14:31:23
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Prin parohii, toti preotii sunt duhovnici, mai ales acolo unde parohia are un singur preot. Dupa hirotonie, fie imediat, fie dupa o perioada oarecare, preotul este chemat de episcop spre a fi hirotesit intru duhovnic. Hirotesia nu aduce un "har suplimentar", ci numai o binecuvantare arhiereasca speciala, in urma careia preotul are voie sa savarseasca Taina Spovedaniei. Daca preotul poate savarsi Sfanta Liturghie incepand cu ziua hirotoniei, nu cred ca putem spune ca nu are suficient har pentru a savarsi Taina Spovedaniei, toti fiind de acord ca dumnezeiasca Liturghie este cea mai inalta slujba pe care o poate savarsi un cleric. In urma "hirotesiei", preotului i se da numai voie sa savarseasca Taina Spovedaniei, puterea de a o face avand'o inca din ziua hirotoniei.

Nu vorbim numai de Taina Spovedaniei aici, Dorin. Un duhovnic face si alte lucruri din cate stiu, poate mai importante. El este sfatuitor, tutore. Si pentru asta trebuie sa fii putin mai mult decat un preot. Unii preoti pot, altii nu pot sa fie niciodata adevarati duhovnici.

Desi inteleg foarte bine ce ai vrut sa spui, nadajduiesc sa intelegi si tu ce vreau sa spun. Toti preotii sunt duhovnici, Sophia. Din mila lui Dumnezeu, pentru dispozitia buna a inimii celui care se spovedeste, Domnul indruma sufletele a nenumarati ucenici ai unor duhovnici sunt, poate, mai putin virtuosi. Nimeni nu cunoaste clipele de pocainta sau de regret ale unui preot, pocainta pentru vreo cadere si regretul pentru lipsa unor roade duhovnicesti.

Cat as vrea sa cred ca exista aceste clipe!

Domnul ne cere sa avem smerenie si pocainta, iar nu sa fim ucenici ai unor duhovnici cu viata sfanta.
Marii duhovnici se imputineaza precum se imputineaza si ucenicii ascultatori si smeriti.
Chiar si asa insa, Domnul va lucra in continuare prin preotii Sai, indiferent de neputintele lor morale.

Cat ne rugam pentru duhovnicul nostru... ori pentru preotul din parohie ?!
Cam ai dreptate. Cu exceptiile pe care le-am notat mai sus.
Eu poate gresesc in multe, dar altfel am inteles institutia duhovnicului (poate legat de ceea ce as avea eu nevoie si nu primesc) si de aceea spun ca unui preot ii trebuie mai multe ca sa fie si duhovnic.