@joyD: m-am referit la minuni adevarate, nu false.
@on topic: eu stiam ca daco-getii erau politeisti, iar Zamolxis - marele preot sau profet al "zeului celui mai adorat".
Mircea Eliade, “Istoria credințelor și ideilor religioase”, vol II.
Legenda relatată de Herodot despre Zamolxis este coerentă: grecii din Hellespont sau Herodot însuși integraseră tot ce aflaseră despre Zalmoxis, despre doctrina și cultul său într-un orizont spiritual de structură pitagoriciană. Or, aceasta înseamnă că cultul zeului geto-dac comporta credința în imortalitatea sufletului și anumite rituri de tip inițiatic. Dincolo de raționalismul și evhemerismul lui Herodot, sau a informatorilor săi, se ghicește caracterul misteric al cultului,într-adevăr, scrie Herodot, geții „se cred nemuritori" (IV, 93), „căci credința lor este că nu mor șică cel care piere se duce la Zalmoxis" (IV, 94). Totuși verbul thanatizein (cf. V, 4) nu înseamnă „a se crede nemuritor", ci „se face nemuritor". Această „imortalizare" se dobândește prinintermediul unei inițieri, ceea ce apropie cultul instaurat de Zalmoxis de Misterele grecești șielenistice . Nu cunoaștem ceremoniile propriu-zise, dar informațiile transmise de Herodot indicăun scenariu mitico-ritual al „morții" (ocultare) și „reîntoarcerii pe pământ" (epifanie).
Istoricul grec relatează, de asemenea (IV, 94), ritualul specific legat de Zalmoxis: trimiterea la fiecare patru ani a unui sol însărcinat să-i comunice zeului „ceea ce doresc în fiecare împrejurare".Câțiva bărbați țineau cu vârful în sus trei sulițe și cel desemnat prin tragere la sorți era aruncat înaer; căzând, el era străpuns de vârfurile celor trei sulițe. Sacrificiul făcea posibilă comunicareaunui mesaj, altfel spus reactualiza raporturile directe dintre geți si zeul lor, așa cum fuseseră elela început, când Zalmoxis se afla printre ei. Sacrificiul și trimiterea mesagerului constituiau întrucâtva o repetiție simbolică (deoarece era ritualică) a întemeierii cultului: se reactualizaepifania lui Zalmoxis la capătul celor trei ani de ocultare, cu tot ceea ce implica ea, anumeasigurarea nemuririi și beatitudinii sufletului.
Anumiți autori antici, precum și mulți savanți moderni, 1-au pus în relație pe Zalmoxis, pe de o parte, cu Dionysos și Orfeu, și, pe de altă parte,cu personaje mitice sau puternic mitologizate, a căror trăsătură caracteristică era fie o tehnicășamanică, fie mantica, fie coborârile în Infern, „ catabas "-ele. Dar ceea ce ne relatează Herodotnu se inserează în sistemul de mitologii, credințe și tehnici șamaniste sau șamanizante. Dimpotrivă, am văzut, elementele cele mai caracteristice ale cultului său (andreon și bancheteceremoniale, ocultări în „locuința subpământeană" și epifania după patru ani „imortalizarea"sufletului și învățătura privind existența beatifică în lumea cealaltă) îl apropie pe Zaimoxis de Mistere. Acesta este poate motivul pentru care Herodot ezită să dea amănunte (dacă — ceea ce nue însă sigur — cei de la care aflase aceste lucruri i le spuseseră cu adevărat): discreția sa ă proposde Mistere este bine cunoscută. Dar Herodot recunoaște că el nu crede în istoria cu Zalmoxis sclav al lui Pitagora, și că, dimpotrivă, el e convins de anterioritatea daimon-u]ui get, și acestdetaliu este important.La începutul erei creștine, Strabon (Geografia, VII, 3,5) prezintă o nouăversiune a mitului lui Zalmoxis,bazându-se mai ales pe documentația culeasă de Posidonius(către 135-50 î.Hr.).
Zalmoxis a fost sclavul lui Pitagora; însă ceea ce ar fi învățat de la maestrul său nu este doctrina imortalității, ci „unele lucruri privind astrele", adică știința de a preziceevenimentele viitoare după semnele cerești. Strabon adaugă la aceasta o călătorie în Egipt, țaramagiei prin excelență. Grație științei sale astronomice si prestigiilor sale magice si profetice,Zalmoxis reușește să fie asociat la conducerea țării de către rege. Mare preot și profet al „zeului cel mai adorat din țara lor'', Zalmoxis s-a retras într-o peșteră pe culmea muntelui sacru Kogainon, unde nu-i primea decât pe rege și pe slujitorii lui, și, mai târziu, aceștia i „s-au adresatca unui zeu". Strabon adaugă: „când Burebista domnea peste geți, cinstirea aceasta o avea Deceneu, și, într-un mod sau în altul, regula pitagoriciană a abținerii de a se hrăni cu ființe careau viață se pășiră încă, așa cum fusese propovăduită de către Zalmoxis.În noua etapa a religiei geto-dacilor, aceea despre, care ne prezintă informații Posidonius si Strabon, caracterul lui Zalmoxis se arată sensibil modificat. Există, mai întâi, identificarea zeului Zamolxis cu marele- preot, care a sfârșit prin a fi divinizat cu același nume. În plus, nu se află nici o aluzie la un cultde structură misterică, așa cum ni-1 prezentase Herodot.
Pe scurt, cultul lui Zalmoxis este dominat de un mare-preot care trăiește solitar pe vârful muntelui, fiind totodată asociatul șisfetnicul regelui; acest cult este pitagorician pentru ca exclude mâncărurile cu carne. Nu știm înce măsură structura inițiatică si eshatologică a „misterului" lui Zalmoxis mai supraviețuia înepoca lui Strabon. Dar autorii antici vorbesc despre anumiți eremiți și oameni religioși si probabil că acești „specialiști ai sacrului" prelungeau tradiția „misterică" a cultului lui Zalmoxis.Într-un alt pasaj (VII, 3,11), în care prezintă domnia lui Burebista (70-44), Strabon îl descrie peDeceneu ca pe un „magician (goes), un bărbat care nu numai că făcuse o călătorie în Egipt, dar învățase, de asemenea, în mod temeinic unele semne prin intermediul cărora pretindea căcunoaște voința divină, și la puțină vreme după aceea a fost socotit zeu".. Un alt amănunt pare,de asemenea, important pentru Strabon: faptul că Zalmoxis — ca și, mai recent, Deceneu — realizase o carieră atât de prodigioasă grație mai ales cunoștințelor sale astronomice și mantice.în secolul al Vl-lea d.Hr., dar sprijinindu-se pe izvoare mai vechi, Iordanes descria în termeni extravaganți interesul preoților daci pentru astronomie și științele naturale (Getica, XI, 69-71).Insistența pe cunoașterea corpurilor cerești poate oglindi informații exacte. Intr-adevăr, templelede la Sarmizegetusa și de, la Costesti, al căror simbolism urano-solar este evident, par să fi avut o funcție calendaristică.
sursa:
http://ro.scribd.com/redleaf_bluesky...ul-lui-Zamolxe