View Single Post
  #9  
Vechi 26.04.2012, 20:18:56
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member
 
Data īnregistrćrii: 20.07.2011
Locažie: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
Implicit Silviu Lupascu, Dilema Veche 155/07

IDEALUL MANTUIRII BUDISTE

Lotusul Legii bune, text buddhist al Scolii Mahayana sau Marele Vehicul (cca 100-250 d.H.), exprima idealul mīntuirii buddhiste prin parabola omului bogat si a casei cuprinse de incendiu.

Īntr-un oras dintr-un anumit regat traia un barbat batrīn, de rang īnalt, extrem de bogat, cap de familie si tata a numerosi copii, proprietar al unei imense case degradate, partial cazuta īn ruina, care nu avea decīt o singura poarta de intrare-iesire, o poarta strīmta. Īntr-o zi, casa este cuprinsa de un incendiu devastator, iar batrīnul aristocrat se gīndeste care ar fi cel mai eficient mijloc de salvare a copiilor sai ignoranti, inconstienti, care continua sa se joace īn casa cuprinsa de flacari, sa rīda si sa alerge īn toate colturile, fara a acorda nici o atentie primejdiei iminente.

Stapīnul casei le adreseaza copiilor sai un discurs plin de īntelepciune, menit sa-i īndemne sa iasa din casa care continua sa arda, dar copiii nu dau ascultare cuvintelor sale. Apoi se gīndeste ca ar fi mai bine sa īncerce sa-i ia pe copii īn brate si sa-i scoata cu forta din casa, dar realizeaza ca īi va fi imposibil sa-i cuprinda pe toti īn bratele sale si sa-i treaca prin poarta cea strīmta, deoarece numarul copiilor este prea mare, iar miscarile lor haotice si agitatia neīncetata, determinate de entuziasmul si inconstienta jocului, l-ar īmpiedica sa-i salveze pe toti.

Batrīnul īntelept cunoaste īnsa, īn mod desavīrsit, starile sufletesti, īnclinatiile si dorintele copiilor sai, stie prea bine care sīnt jucariile pe care ei le iubesc cel mai mult. Prin urmare, le spune ca a pregatit pentru ei, īnafara casei, jucarii de mai multe feluri si de mai multe culori, care trase de boi, capre si antilope. Atunci, ispititi de promisiunea batrīnului, copiii ies imediat din casa incendiata, plini de energie si cu puteri reīnnoite, se īmping unii pe altii prin poarta strīmta si īn timp ce alearga spre jucariile promise īsi recīstiga, de fapt, darul propriilor vieti.

Dupa ce īi vede iesiti din casa cuprinsa de flacari, īn deplina siguranta, batrīnul cap de familie īsi marturiseste iubirea netarmurita pentru copiii sai si le daruieste opulente care trase de boi, īmpodobite cu metale pretioase si diamante. Cele trei vehicule promise sīnt, de fapt, unul singur, un singur vehicul al salvarii, triplu ipostaziat.

Prin asemanare, Prea-fericitul Buddha este tatal atotputernic al lumii, care s-a nascut īn edificiul celor trei lumi (celesta, pamīnteana, subpamīnteana) cu misiunea de a salva fiintele de incendiul suferintelor si durerilor, al nasterilor si mortilor, al patimilor si urii, al iluziei si ignorantei. Aflate sub influenta dorintelor care le īndeamna sa caute diverse obiecte ale placerii, fiintele cad prada diferitelor ipostaze ale raului, transmigreaza spre treptele inferioare ale starilor de existenta, pīna la nivelul starilor infernale. Cu toate acestea, fiintele nu īnteleg ca, pe parcursul imersiunii īn abisul placerilor, sīnt covīrsite de incendiul suferintei. Desi sīnt amenintate de marea masa a durerilor, fiintele nu au constiinta ideii de durere. Pentru a salva fiintele, Buddha, īn calitate de parinte iubitor al fiintelor, trebuie sa recurga la folosirea īndemīnatica a mijloacelor de salvare. Expunerea īntelepciunii lui Buddha nu se dovedeste eficienta, deoarece fiintele nu-i asculta cuvintele si nu le pun īn practica.

Salvarea īndeplinita exclusiv prin puterile supranaturale ale lui Buddha nu ar fi o salvare desavīrsita, deoarece nu numai ca fiintele nu si-ar folosi liberul arbitru īn directia salvarii, dar liberul lor arbitru, fixat īn domeniul placerilor simturilor, ar fi īndreptat īmpotriva efortului salvator savīrsit de Buddha.

Prin urmare, Prea-fericitul Buddha promite salvarea fiintelor din ansamblul celor trei lumi cuprinse de incendiul suferintei prin cele trei vehicule: vehiculul pentru Sravakas , vehiculul pentru Pratyekabuddhas, vehiculul pentru Bodhisattvas .Odata iesite din constructia celor trei lumi, īmbarcate īntr-unul din cele trei vehicule, eliberate de primejdiile suferintei, iluziei, damnarii, fiintele vor trai experienta imensei voluptati a desavīrsirii spirituale a simturilor, vor cunoaste meditatiile, contemplatiile si eliberarile care caracterizeaza starea de Bodhi, vor trai fericirea suprema si calmul desavīrsit al spiritului, vor trece pragul spre Nirvana. Cu conditia preliminara de a actiona, prin puterea liberului arbitru, īn directia idealului salvarii, promis de Buddha, de a iesi din spatiul celor trei lumi si a urca īntr-unul dintre cele trei vehicule ale salvarii .

.................................................. .................................................. .................................................. ......
Buddha a invatat Calea pe care a descoperit-o odata cu Iluminarea, cale conducand ,,la pace, la intelepciune, la trezire si la Nirvana". Insa Nirvana , fiind Absolutul, nu poate fi efectul a orice. Rolul caii budiste este doar a se dispune, fara a fi posibil sa se prevada cand va fi atins. Budismul dezvolta asadar o atitudine de vigilenta, de asteptare si de receptivitate care reprezinta o uvertura la transcendenta. In scopul de a orienta omul catre scop, calea budista propune mijloace ce pot fi calificate drept salvatoare, incepand cu Refugiul. Budistul se refugiaza in Buddha, Dharma, Sangha: isi pune in ei asadar intreaga incredere. In acest triplu refugiu, el subliniaza prioritatea Dharmei. Doctrina insasi este salvatoare: Buddha nu a facut decat descoperirea ei prin el insusi si a predat-o, iar comunitatea monastica are drept ratiune de a fi aceasta doctrina si predicarea ei.

cugetari de Dharma: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14532



Last edited by ioanna; 26.04.2012 at 20:48:52.
Reply With Quote