Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 25.09.2007, 18:23:37
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

A fost odata un frate care traia in chiliile sihastrilor si care a dobandit o smerenie atat de mare incat intotdeauna se ruga lui Dumnezeu: "Doamne, trimite asupra mea fulgerul Tau, caci atunci cand sunt sanatos, nu ma supun Tie".

Un calugar, atunci cand a fost jignit de o anume persoana, s-a aplecat inaintea celui care l-a jignit.

Intr-un asezamant cenobitic traia un monah care isi luase asupra sa toate poverile fratilor si care a ajuns punctul la care s-a acuzat pe sine chiar si de preacurvie, zicand: "Am savarsit acest pacat".
Cativa dintre calugari, care nu cunosteau virtutea lui, au inceput sa carteasca impotriva lui si sa zica: "Vedeti cat de multe lucruri rele savarseste si nu face nimic bun".
Staretul, care cunostea indeaproape faptele acestui calugar, le-a zis celor care il acuzau:
- Prefer o rogojina impletita de el cu smerenie decat toate ale voastre impletite cu mandrie. Iar daca doriti, va dau dovada de la Dumnezeu.
A poruncit apoi sa se aprinda un foc si a cerut fiecarui calugar sa-si aduca rogojinile de trestie pe care le-au tesut, iar calugarului acuzat sa aduca una dintre ale lui. Atunci a poruncit ca aceste rogojini sa fie aruncate in foc. de indata ce au fost aruncate in foc, toate cele facute de acuzatori au ars, pe cand cea facuta de fratele acuzat nu a ars.
Cand fostii sai acuzatori au vazut aceasta minune, s-au inspaimantat si s-au plecat in fata celui pe care il acuzasera, cinstindu-l apoi ca pe un Parinte.

Avva Loghin (sec V) a fost intrebat:
- Care este cea mai mare dintre toate virtutile ?
El a raspuns:
- Cred ca asa cum mandria este cea mai mare dintre patimi, deoarece a fost in stare sa alunge diferite fapturi din ceruri, tot asa smerenia este cea mai mare dintre toate virtutile. Caci ea are puterea de a-l ridica pe om din strafundurile intunecate, chiar daca este pacatos ca diavolul. Din aceasta pricina, Domnul i-a numit pe cei saraci cu duhul, adica, pe cei smeriti, fericiti mai presus decat toti ceilalti.

Doamne ajuta ! - am gatat cu povestioarele Despre Smerenie. O sa postez in continuare Despre Ascultare, dar si Despre Iubire (asa incet-incet)
Sa ne fie de folos la toti.
Reply With Quote