Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 25.09.2007, 18:28:04
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Hai sa continuam cu Despre Iubire

Aceste prime paragrafe se refera la iubirea sub forma ei de manifestare ca Philia, sau acel gen de iubire care este asociat cu prietenia. Expresia particulara a acestei iubiri, in istorisirile citate, este indreptata spre straini sau vizitatori. O sa urmeze despre iubirea ca Agape si iubirea ca Eros.

Atunci cand esti vizitat de vreun frate, sterge de pe fata ta orice mahnire, invata unul dintre Batrani, si ascunde-o in inima ta pana cand fratele pleaca. Dupa aceea, pune-o din nou pe fata ta, caci cand te vor vedea cu o astfel de infatisare, demonii se vor teme sa se aspropie de tine.

Un alt Batran dadea urmatorul sfat: Atunci cand vezi ca iti vin vizitatori, inainte ca ei sa bata la usa ta, roaga-te cu aceste cuvinte lui Dumnezeu:
O, Doamne, fereste-ne pe toti de judecata si de limba cea rea, pentru ca fratii mei sa poata parasi acest loc in pace si multumire.

Odata Parintii dintr-un schit au poruncit ca toti fratii sa tina post timp de o saptamana, adica sa nu puna mai nimic in gura, nici cel putin apa. Cu toate acestea, s-a intamplat ca in acele zile niste calugari din Egipt au venit sa-l cerceteze pe Avva Moise Egipteanul. Pentru a-i hrani, Avva a gatit niste linte.
Vazand ca iese fum din coliba lui, cativa frati nu prea virtuosi l-au parat la Batrani: Moise a incalcat cuvintele voastre si gateste mancare.
Duminica, atunci cand tot schitul s-a adunat in biserica, preotul, care cunostea marea virtute a Sfantului, i-a zis - cand s-a apropiat sa primeasca anafora- cu glas tare ca sa fie auzit de toti: Bine ai facut, Avva Moise, ca nu ai dat ascultare poruncii omenesti, ci mai vartos poruncii lui Dumnezeu.

Un calugar fara experienta s-a dus sa caute sfat la Avva Pimen. Era pe la mijlocul Postului Mare. Dupa ce si-a marturisit gandurile iar sufletul sau a dobandit odihna, tanarul calugar i-a zis Sfantului: Eram pe punctul de a nu mai veni astazi, si a s fi pierdut un lucru atat de ziditor.
De ce, fiul meu ? l-a intrebat Sfantul.
M-am gandit ca probabil nu ma vei primi, Avva, fiindca este Postul Mare.
Aici, fiul mei, i-a zis Avva, nu suntem obisnuiti sa inchidem usa aceea mica de lemn din afara, ci doar pe aceasta...si si-a pus degetul pe buze.
Reply With Quote