View Single Post
Vechi 28.04.2012, 23:34:45
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Mă simt direct vizat, îmi pare rău de impresia pe care v-am făcut-o și-mi cer scuze dacă v-am indispus.
Nu am vizat pe nimeni direct. Fiecare să învețe dintr-o asemenea observație, inclusiv eu.

Citat:
cel mai bun lucru nu e studierea documentelor BOR sau BC pentru că hârtia nu poate cuprinde sentimente, ci cercetarea Duhului Sfânt prin rugăciuni și străduință 24/24 și 7/7.
Asta este o problemă care tinde să se contureze ca atare. Să nu studiem documentele bisericii din care facem parte? Să nu mai citim pe Părintele Stăniloaie, pe Sfinții Părinți? Biserica să nu mai emită documente (catehism, enciclici, circulare, scrisori pastorale?). Sau, îmi veți spune că acestea nu intră în categoria de documente ale bisericii? Dar atunci, ce sunt acestea? Sau, care ar fi niște documente ale BOR, spre exemplu?

Citat:
Vă rog să nu trageți concluzii nefondate referitor la copiii ortodocșilor, sau practica unora dintre ei pentru că nu e relevant; important e Duhul Sfânt.
Nu am tras concluzii, am întrebat. Considerați că o abordare critică, inclusiv a propriei biserici, nu poate fi și constructivă? S-ar putea ca o analiză lipsită de prejudecăți, și pregătită pentru orice concluzie, să ajute la luarea unor decizii în timp util, înainte ca anumite fenomene nefaste să se instaleze. Altfel, ținerea sub obroc a unor realități nu ajută pe nimeni. La nici un nivel: nici între prieteni, nici în familie, nici in biserica. De ce nu credeti ca este important să ne intrebam: unde sunt copiii ortodocșilor, unde sunt copiii catolicilor? Dacă despre acest "fel" de copii nu ne intrebam, ce vom putea spune despre cei care chiar nu au treaba cu biserica?

Citat:
A dori să mă unesc cu soția nu e păcat, dar nu se cuvine oricând am erecție pentru că în sămânța mea este inclusă mentalitatea și concepția de viață pe care le transmit prin actul conjugal. Cu cât sunt mai reținut(smerit), cu atât sămânța este mai ”viguroasă” și binecuvântată, cu atât copilul va fi mai puternic, nu ca forță fizică, ci ca voință de (auto)supunere, mai liber de patimi și mai ferit de căderi;
Mi-e greu sa ma pronunț față de o astfel de poziție. Nu m-aș asocia prea repede cu o astfel de analiză. Pe fond, înțeleg ce spuneți, dar totuși cred că există o ierarhie a importanței unor fapte, din perspectiva apropierii de Dumnezeu, inclusiv aici pe pământ, unde ne aflăm sub influența păcatului originar. Sau, cum explicați că oameni născuți din părinți cu păcate clare, fără viață de sfințenie, au ajuns totuși să fie ei înșiși sfinți? Credeți că Dumnezeu "funcționează" după un astfel de algoritm? Tind să cred că puterea Duhului Sfânt, și mai ales, mila lui Dumnezeu este mai mare și "mai perfectă" (scuzați exprimarea) decât acest calcul simplu, omenesc.

Citat:
dacă voi căuta să mă folosesc de orice pretext (scris în actele Bisericii) ca să mă manifest instinctual(pentru că unirea sexuală nu este altceva)
Eu simt că relația conjugală comportă și o latură de comunicare directă între suflete. Putem spune că, raportat la greutățile vieții, relația conjugală nu reprezintă dovada cea mai puternică de iubire, dar per se, relația conjugală contribuie cu o piatră esențială la clădirea unității dintre cei doi.

Citat:
Numai Cristos și ar fi suficient.
Dar se pare că nu asta trebuie să faceți decât atunci când, într-un fel sau altul, El vă va chema nominal; până atunci soția dvs va mai naște.
?????
Aha. Și... nu e bine că naște? Sau, până acum, Dumnezeu nu m-a chemat "nominal"? Cum altfel m-a chemat? Și ce relevanță are această informație, în sine?

Citat:
Apreciez acest citat final ca o mărturisire sinceră pentru care eu vă mulțumesc deoarece dovedește un real freamăt interior
Cel mult, freamăt, dar nu neliniște. Alții sunt liniștiți cu credința lor, dar deseori se poate ascunde acolo comoditate, sau, mai grav, concesie. Aprecieze enorm persoanele care sunt critice, in mod constructiv, fata de credinta lor.

Citat:
Unirea conjugală dintre soți, conform învățăturii Bisericii(Ortodoxe sau Catolice, indiferent), este un bine numai dacă are ca scop nașterea de copii.
Voi verifica daca BC considera ca unirea conjugala dintre soti este un bine doar daca are ca scop nasterea de copii. Aveti o referinta, dvs, in ce priveste pozitia BC? Puteți justifica, prin referință, ceea ce susțineți?
Reply With Quote