In ziua de azi,cred ca depinde de fiecare om si duhovnicul sau. Noi ne spovedim si tinem posturi pentru pacatele noastre, nu pentru altceva. Astfel, fiecare are constiinta si asa cum ii dicteaza constiinta, sa faca. Daca ne spovedim, atunci putem sa cerem intrebare de la duhovnic daca putem sa ne si impartasim. Odata ce Duhovnicul iti spune ca poti sa te impartasesti, gata, te impartasesti. Totul e sa avem constiinta curata ca ne putem apropia curati (spovediti curat)de Sfintele Taine. Nu este o reteta aici. Daca pe mine ma mustra constiinta cu ceva, fiindca am gresit, nu tin cont de data cand m-am spovedit si impartasit ultima oara. Normal ar fi sa traim in fiecare zi aceasta, asa cum in fiecare zi ar trebui sa fim mereu in rugaciune si departe de pacat.
Vrednici nu suntem niciunul, dar spre intarirea noastra ne-a fost dat a ne impartasi cu trupul si sangele Mantuitorului. Apoi, un crestinism fara Euharistie ce este ? In antichitatea crestina, toti crestinii care participau la Sfanta Liturghie se impartaseau cu Sfintele Taine. Era ceva firesc fiindca scopul Liturghiei este adunarea laolalta a credinciosilor, rugaciune comuna si impartasirea cu Hristos prezent in Euharistie. Liturghia era socotita si traita ca "Masa a Domnului" si erau invitati toti crestinii care au fost botezati. Era de neconceput participarea la Euharistie fara impartasirea cu Sfintele Taine. Randuiala insa se pierde incepand cu sec al IV-lea, odata cu convertirea in masa, fara pregatirea necesara a paganilor. Este foarte mult de scris la acest subiect, dar recomand o carte daca imi dati voie:
"Deasa Impartasanie Cu Preacuratele Lui Hristos Taine" - Sf. Nicodim Aghioritul si Neofit Kavsokalivitul
Doamne ajuta !
|