Citat:
În prealabil postat de robert27
Cum putem sa simtim aceeasi iubire pe care o simtim pentru o singura persoana speciala din viata noastra, pentru toata lumea? Credeti ca este posibil in primul rand?
|
Nu este nici posibil, nici de dorit. Aceasta, pentru că iubirea pe care o simțim față de o femeie (respectiv față de un bărbat, în cazul femeilor) diferă nu numai în intensitate, cât mai ales în fel față de iubirea de aproapele. Noi avem un singur cuvânt: iubire (sau dragoste, cu care a ajuns interșanjabil) dar oamenii vechi, mai fini cunoscători și MULT mai atenți observatori în ale sufletului decât noi, aveau cuvinte clar diferite. "Eros" era ceea ce simțeau grecii pentru o femeie. "Philos" era ceea ce simțeau pentru un prieten bun (ori o cauză nobilă și scumpă inimii lor). Agape era sentimentul de tovărășie, de apartenență la o comunitate. Agape este și ceea ce simțim pentru aproapele (pe care, dacă îi cunoaștem bogăția sufletească, ajungem a-l iubi cu philos. Dar nu cu eros. Agape este simțământul pe care îl avem că aproapele nostru, despre care poate că nu știm nimic, face totuși parte din familia noastră lărgită. Oricât de păcătos, oricare credință ar avea, el este fiu al lui Dumnezeu ca și noi și, prin urmare, fratele nostru, (deosebim, aici, "frați în Cristos" și "frați după creație", dar deja e altă discuție).
Așa cum a observat și dl MihaiG și a punctat mai în amănunt dna Doriana, este esențial pentru un creștin să observe eroarea în care atât de mulți profani cad, crezând că iubirea este un sentiment, când, în realitate, ea este înainte de toate un act de voință. Se prea poate ca iubirea în formă de eros (și, rareori, în formă de philos, aproape niciodată în formă de agape) să DEBUTEZE ca sentiment. La urma urmei, în primele săptămâni când ne îndrăgostim de o fată, nu putem preciza cu claritate de ce o iubim. De ce pe ea și nu pe altele, poate mai înzestrate, mai frumoase, mai "bine cotate" de băieți pe "piața fetelor" (horribile dictu). Aceasta este etapa, deloc obligatorie, când iubirea se înfiripă ca sentiment. Tot mai mult, ceea ce este de ordinul afectului este dominat (chiar dacă nu înlocuit) de ceea ce este de ordinul voliției. O iubim pentru că ea (avem noi convingerea) merită să fie iubită. Începem să știm nu numai că iubim, ci și de ce iubim. Numai această formă superioară de iubire, erosul creștin, poate supraviețui o viață întreagă și numai ea îl poate lega pe el de ea și pe ea de el.
Ei bine, iubirea ca act de voință este ceea ce ne cere Dumnezeu să avem față de aproapele. El poate fi hidos la chip și la suflet: nimic atrăgător. Dar îl iubim fiindcă Dumnezeu ne cere asta. Dumnezeu, care este perfect, nu ne-ar putea cere ceva care nu se poate. Deci, când ne cere să îl iubim pe aproapele, mai întâi trebuie să avem convingerea fermă că lucrul ne este accesibil: nouă, în colaborare cu harul său lucrător, pe care să îndrăznim a-l cere de la Acela care a spus: "cereți și vi se va da!".