View Single Post
Vechi 01.05.2012, 06:57:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Tocmai am revenit dintr-o excursie de o zi în Bulgaria. În jurul bisericii rupestre din Ivanovo foiau turiștii, dar nu am văzut niciun câine. În Veliko Târnovo, al cărui centru l-am luat la pas, am găsit doi câini care umblau în libertate. Primul, prezentând elemente de fox-terrier, era orientat spre joacă. Al doilea, de rasă neidentificabilă (dar tot de talie mijlocie spre mică), era tolănit la umbră, vreo patru străzi mai încolo. În cetatea Târnovei, nu era niciun câine. Nici pe terasa restaurantului unde am mâncat: numai pisici.

În schimb, la revenirea în țară, dezastru: am știut că sunt în România după gunoaie și după câini. Am avut posibilitatea să remarc perenitatea zicerii "te aud câinii din Giurgiu". Câinii ăștia din Giurgiu deveniseră de poveste pentru oricine vizita țara noastră, încă de pe vremea în care Giurgiul era pașalâc. Se pare că fenomenul era dat de practica ciobanilor români, care coborau cu oile de la munte și le vindeau acolo turcilor. Turcul plătește. Turmele erau însoțite de câini. Când își vedeau oile urcate pe șlep și luau banii de la misiții turci, ciobanii nu mai erau interesați de câini, ci îi abandonau la 100 de metri de port, în cadrul atașamentului dintre ciobanul român și ciobănescul mioritic despre care am învățat la școală. Cu banii la chimir, era vremea cârciumei, doar nu era să ia câte 4, 6, 8 câini să-i urce înapoi, care în Argeș, care în Dâmbovița ori în Prahova. Să fim serioși. Rămași fără stăpân și fără rost, câinii bântuiau și hăituiau prin Giurgiu, devenind belea pentru trecători, ca și pentru administrație.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 01.05.2012 at 07:01:32.
Reply With Quote