
01.05.2012, 20:31:24
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
|
|
Citat:
Acum, ce parere aveti voi despre chestiile astea ...
|
Poporului ales i-au trebuit mii de ani pana s-a „curatit”, astfel incat sa fie posibila nasterea lui Iisus Hristos in mijlocul lor. Vechiul Testament prezinta istoria poporului evreu, necosmetizata, cu bune, cu rele, asa cum a fost, o istorie a abaterii de la credinta, a suferintei, a razvratirii impotriva lui Dumnezeu, a revenirii la credinta etc, ne arata o lume extrem de cruda cu propriile cutume vechi de mii de ani. Inca din cartea Genezei (4: 23-24) aflam de razbunarile teribile care se practicau in perioadele primitive. Intr-o epoca in care nu exista o autoritate centrala care sa faca ordine in societate, teama de aceste razbunari crunte, puteau descuraja crimele si violenta sau din contra, dadeau nastere la noi violente, care se terminau frecvent in razboaie si exterminari de triburi si clanuri intregi ( Geneza 34: 1-31). Promiscuitatea si incestul faceau ravagii in antichitate, nu doar la evrei, la toate popoarele. (sa nu uitam ca faraonii se casatoreau cu fiicele sau surorile lor si li se parea "firesc") Oamenii aveau o alta mentalitate decat a noastra.
In acest context, a aparut Legea lui Moise, care, chiar daca noua ni s-ar putea parea destul de dura, la vremea respectiva era o norma binevoitoare fata de ceea ce exista atunci in cadrul triburilor lipsite de organizare judiciara, a constituit un progres enorm pentru a modera violenta personala si sociala, moralitatea, pentru a intelege relatia cu Dumnezeu, un progres spre convietuire si progres al relatiilor umane. Sub legea lui Moise adulterul se pedepsea cu moartea, de aceea fiicele adulterine ale Moabului ( Numeri 31:15-18) au fost pedepsite.
Cat priveste sclavia, aceasta era o realitate in toate societatile antice, in mentalul colectiv ea era fireasca. Bilblia ne prezinta sclavia ca o stare de fapt a societatii vetero-testamentare. Trebuie sa intelegeti ca Bilblia nu e o analiza a practicilor sociale si economice in scopul schimbarii sau modificarii oranduirii sociale, ci scopul ei e unirea cu Dumnezeu, ce presupune unirea intre oameni, deci Biblia se ocupa de relatiile dintre oameni, indiferent de statutul lor social. Veti gasi instructiuni cum ar trebui sa fie tratati sclavii (Deuteronom 15:12-15), cum ar trebui sa fie relatia intre membrii familiei, relatia dintre rege si supusi etc.
Last edited by ioanna; 01.05.2012 at 20:39:49.
|